Els conservadors mantenen el bloqueig en el Consell General del Poder Judicial

Els aspirants proposats pel PP, Tolosa i Lucas, han obtingut deu suports, mentre que el candidat progressista, Bandrés, n'ha aconseguit set

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / David Benito (Shutterstock)

El ple del Consell General del Poder Judicial ha fracassat en el seu intent de nomenar els dos magistrats per al Tribunal Constitucional per no aconseguir la majoria per a cap dels tres candidats proposats, pels vetos encreuats dels progressistes i conservadors als aspirants de l'altre.

Fonts jurídiques han informat del resultat de les votacions. Els magistrats del Tribunal Suprem César Tolosa i Pablo Lucas han obtingut 10 vots, tots dels vocals conservadors que els havien suggerit; i el seu company en l'alt tribunal José Manuel Bandrés, els set dels progressistes. Cap ha assolit el mínim d'onze vots per a resultar triat.

Es tracta del resultat que anticipaven les fonts del CGPJ, ja que el problema radica en el veto tàcit de la majoria conservadora a Bandrés, d'una banda, i en la negativa dels seus col·legues progressistes a tornar a obrir el ventall de candidats, de l’altra.

Cal recordar que les normes actuals de votació en el Consell General del Poder Judicial per a nomenar candidats al Constitucional permeten que cadascun dels 18 vocals actuals propose i vote a un màxim de dos aspirants i, perquè hi haja elecció, exigeixen una majoria de tres cinquens (almenys onze vots).

Fractura entre els populars per la recusació de Martínez de Careaga

Un altre dels punts de fricció en aquest ple extraordinari ha sigut la participació en el mateix de Clara Martínez de Careaga. Un grup de vocals conservadors ha demanat que s'abstinguera en la deliberació i votació, al·legant que té un interés directe en el seu resultat per ser l’esposa del magistrat del Tribunal Constitucional Cándido Conde-Pumpido. Les fonts expliquen que ella s'ha negat i ha tingut amb el suport d'una àmplia majoria, més enllà dels vocals de l'ala progressista.

El motiu adduït pels vocals que demanaven apartar-la és que la seua imparcialitat podria veure's afectada pel fet que els candidats que finalment siguen enviats al TC participaran en la votació per a elegir el nou president del Cponstitucional, ja que Pedro González-Trevijano, actualment en aquest càrrec, serà un dels reemplaçats pels nous magistrats i Conde-Pumpido opta al lloc.

Les fonts expliquen que un de les factors que influeix en les negociacions en el si del CGPJ sobre els dos candidats és l'eventual presidència de Conde-Pumpido. En concret, com quedarà l'equilibri de forces en els blocs progressista i conservador del Constitucional quan desembarquen els seus nous membres de cara a facilitar que l'exfiscal general de l'Estat siga elegit com a nou president del tribunal.

El vocal Enrique Lucas, integrat igualment en el bloc progressista del CGPJ, sí que ha hagut d'abstindre's perquè el seu germà —Pablo Lucas— era un dels tres candidats que es votaven aquest dimarts, tots ells magistrats del Tribunal Suprem.

Aquesta jugada en l'òrgan de govern dels jutges es produeix l’endemà que la majoria conservadora del Constitucional frenara les recusacions formulades per Unides Podem primer i pel PSOE després contra González-Trevijano i el magistrat Antonio Narváez, imposant-se així a la minoria progressista, de la qual forma part Conde-Pumpido.

Els partits esgrimien que González-Trevijano i Narváez tenien un "interés directe" en la reforma destinada a renovar el tribunal perquè, si tirara endavant, serien els dos magistrats reemplaçats immediatament pels candidats nominats pel govern espanyol —l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'ex alt càrrec de La Moncloa Laura Díez. La majoria conservadora ho va rebutjar adduint que no era el moment processal oportú.

També et pot interessar

stats