Veritats i mentides sobre el coronavirus

Les altes temperatures, les mascaretes d’un ús, aguantar la respiració... Les xarxes socials s’omplin de recomanacions, moltes falses.

Una persona amb màscara passa davant d'una pintura mural a València
Una persona amb màscara passa davant d'una pintura mural a València / Biel Aliño (Efe)

Beure infusions o caldos calents, les altes temperatures, les mascaretes d’un ús, aguantar la respiració. S’envien moltes recomanacions a través de les xarxes socials sobre com combatre el coronavirus i, encara que suposadament estiguen basades en una opinió experta, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la comunitat científica adverteixen que no hi ha cap evidència científica que confirme aquest tipus de consells.

El coronavirus mor amb les altes temperatures?

No s’ha demostrat que el virus s’elimine a partir d’una temperatura concreta. L’OMS ha deixat clar que de moment no hi ha proves científiques.

Les infusions combaten el Covid-19

Beure líquids calents no canvia la temperatura corporal real. No hi ha cap aliment que neutralitze el coronavirus.

Què passa amb les mascaretes?

Les mascaretes quirúrgiques o les de paper que es poden adquirir a les farmàcies no són eficaces. L’OMS recomana l’ús de la mascareta amb una filtració d’almenys FFP2. No obstant això, usar una mascareta sense motiu, pot passar que una altra persona que realment en necessita no en tinga.

Com reconéixer la tos

S’està filtrant en les xarxes socials que aguantar la respiració deu segons sense tossir demostra que no hi ha contagi, però és fals. L’única forma vàlida de diagnosticar el coronavirus és mitjançant una prova de laboratori.

El virus mor amb l’exposició al sol

Mentida. Només les temperatures altes, a partir de 60 ºC, poden assegurar la mort del patogen. El virus a la roba únicament es pot eradicar completament si es renta a temperatures superiors.

Beure aigua frena el coronavirus

Encara que beure aigua siga recomanable en general, no hi ha cap evidència científica que confirme aquesta informació.

Pot transmetre’s el virus a través de l’aire?

Els estudis realitzats fins ara apunten al fet que el virus es transmet principalment per contacte amb gotícules respiratòries, més que per l’aire. Aquestes gotícules ixen del nas o la boca quan una persona infectada tus o exhala i cauen sobre els objectes i superfícies que l’envolten, de manera que altres es poden contagiar si toquen aquests objectes o superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca.

També es pot produir la transmissió en inhalar les gotícules. Per això és important mantindre's a més d’un metre de distància d’una persona que es trobe malalta.

L’organització internacional continua investigant sobre les formes de propagació. Recorda també que només la informació dels canals oficials és realment fiable.

També et pot interessar

stats