El vent de ponent activa la preemergència per risc extrem d’incendis forestals

Els bombers estan en alerta als parcs d’emergències per si han d’actuar en qualsevol moment

El parc d'emergències de Iàtova

El vent de ponent dispara aquest dilluns el termòmetre per damunt dels 40 graus, una situació d'ambient molt sec que afecta tot el territori i que ha obligat a activar la preemergència per risc extrem d'incendis forestals. Tots els efectius estan en alerta en cas que s’haja d’actuar.

À Punt Notícies ha visitat el Parc d'Emergències de Iàtova (Foia de Bunyol), que es prepara. Des d'ací es vigilen les serres de la Foia de Bunyol, la Ribera Alta i la Plana d'Utiel-Requena. Els avions extremen la vigilància des de primera hora del matí per a controlar els boscos des del cel i al parc es revisa tot el material, com les mànegues i que l’autobomba estiga operativa.

Si no hi ha alertes durant la jornada crítica, l'espera es fa eterna, ja que “no és com un dia normal que sí que et permet alguna ruta de vigilància, alguna pràctica, això és estar en stand-by”, explica Manuel Hermán, bomber del parc.

Aquest dilluns el perill ve en forma de vent càlid, de terra endins: el temut ponent d'estiu, que tot ho seca i eleva la temperatura. La jornada de risc extrem permet revisar material o acabar tasques pendents en el mateix parc. La tranquil·litat es trenca amb qualsevol avís per incendi i que de moment hui no arriba.

També et pot interessar

stats