Vent i pendent a favor i molta càrrega de combustible, principals ingredients de l’incendi de Montitxelvo

Ferran Dalmau, enginyer forestal, adverteix que si el foc travessara el riu Serpis, entre 3.000 i 4.000 hectàrees més podrien veure's afectades

Ferran Dalmau, entrevistat aquest dissabte en l'avanç informatiu sobre l'incendi forestal de Montitxelvo
Ferran Dalmau, entrevistat aquest dissabte en l'especial informatiu sobre l'incendi forestal de Montitxelvo / À Punt NTC

Ferran Dalmau, enginyer forestal i director de la consultoria Medi XXI GSA, ha oferit aquest dissabte durant l'especial informatiu d'À Punt Notícies algunes claus sobre el gran incendi forestal de Montitxelvo, que ja ha cremat vora 2.600 hectàrees i té un perímetre de 60 quilòmetres.

Aquest expert explica la voracitat de les flames amb tres ingredients: "vent a favor, pendent a favor i molta càrrega de combustible" a terra. Per a evitar aquesta mena d'incidents, Dalmau assegura que cal gestionar part del nostre territori perquè té una gran quantitat de material que facilita l'expansió dels incendis.

El fet que el primer vessant on es va originar el foc estiguera orientat al vent i l'orografia de la serralada van fer que no hi haguera cap impediment perquè l'incendi avançara "com si fora una autopista", espentat per les fortes ratxes.

Pel que fa a la possibilitat que l'incendi travesse el riu Serpis, tot i matisar que "sembla que no passarà", Dalmau alerta que "entre 3.000 i 4.000 hectàrees més" podrien veure's afectades per les flames. Es tracta, recorda, d'un foc cinc vegades més gran del llindar establit per a parlar d'un gran incendi forestal, que són els principals causants de la superfície cremada.

Quant a la possibilitat de controlar la situació prompte, Dalmau es mostra prudent perquè "és molt de perímetre". Així, aquest instructor de l'UME remarca que "val la pena fer la faena ben feta. Cal consolidar-lo bé per a evitar revifades". Tot i això, i depenent de la meteorologia, confia que "en les pròximes hores, dies, podríem tindre bones notícies".

També et pot interessar

stats