L'incendi de Montitxelvo, "en vies d'estabilització": s'investiga el "factor humà" com a principal hipòtesi de l'origen del foc

Delegació de govern apunta "el factor humà" com la principal hipòtesi sobre la causa d'aquest incendi. "Ara s'investiga si es tracta d'un incendi accidental o intencionat", ha indicat Pilar Bernabé

Mapa incendi Montitxelvo veïnat actualitzada dissabte vesprada
Mapa de l'incendi de Montitxelvo i del veïnat afectat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de novembre 2023 - 08:56 Actualitzat: 04 de novembre 2023 - 17:41

L'incendi de Montitxelvo està "en vies d'estabilització", segons ha explicat la consellera de Justícia i Interior Elisa Núñez, després de mantindre una reunió de reconeixement al Centre de Comandament Avançat aquest dissabte al migdia. A més, des de la delegació de govern s'apunta "el factor humà" com la principal hipòtesi sobre la causa d'aquest incendi. "Després d'escoltar els diferents testimonis, la Guàrdia Civil investiga ara si es tracta d'un incendi accidental o intencionat", ha indicat Pilar Bernabé també des del Centre de Comandament Avançat situat a Llocnou de Sant Jeroni.

Les condicions meteorològiques de la matinada d'aquest dissabte "han jugat a favor" de l'extinció de l'incendi de Montitxelvo, segons ha informat aquest matí Emergències de la Generalitat. Una humitat relativa que no ha sigut tan baixa com s'esperava i unes ràfegues de vent que no han superat els 20 km/h, han permés treballar en el flanc dret i evitar l'avanç del foc cap a la Vall de la Gallinera, situada al cap de l'incendi i limítrof amb la població d'Ador.

Prop d'Ador és on s'estan concentrant les principals tasques d'extinció aquest dissabte i de fet, durant el matí, la Guàrdia Civil ha hagut de desallotjar alguns habitants d'aquest poble, mentre que uns altres estan confinants des d'ahir divendres per l'alta concentració de fum.

Sí que s'ha decretat el desconfinament dels 5.000 habitants als quals ahir no se'ls permetia eixir de casa a Potries i la Font d’en Carròs que des d'aquest matí ja poden fer-ho, segons ha explicat l'alcalde de la Font d'en Carròs, Pablo Puig.

La consellera de Justícia i Interior Elisa Núñez s'ha reunit aquest matí amb els alcaldes de les poblacions afectades i els ha transmés que la situació "no és tan adversa com ahir" i que s'han programat vols de reconeixement amb càmera tèrmica per a comprovar la intensitat de la calor de l'incendi i els punts calents.

A l'espera del resultat d'aquests vols de reconeixement de moment les hectàrees cremades continuen sent 2.580 hectàrees, tot i que el perímetre d'aquest incendi arriba ja fins als 60 quilòmetres.

Per la seua part, l'inspector en cap del Consorci Provincial de Bombers de València, José Miguel Basset, ha assegurat aquest matí en declaracions a À Punt Notícies que l'incendi "evoluciona favorablement" i que tenen "una escletxa d'un parell d'hores per a seguir treballant amb mitjans aeris", abans que el vent bufe més fort.

Els bombers del Consorci Provincial de Bombers de València continuen treballant en l'incendi amb un dispositiu d'uns 300 efectius i cinc mitjans aeris. També han comunicat que durant aquesta jornada de dissabte s'obrirà una entrada terrestre amb maquinària pesant per tal de continuar mantenint el foc perquè no travesse a la zona del riu Serpis.

La previsió per a tot el cap de setmana és que bufe el vent de ponent, amb més intensitat en les hores centrals del dia i menor durant la nit i s'ha decretat el nivell extrem de preemergència per risc d'incendis forestals a tota la Comunitat Valenciana per a aquest dissabte.

Els veïnat desallotjat comença a tornar a casa

L’incendi va obligar a evacuar aproximadament unes 850 persones dels municipis de Terrateig (Vall d'Albaida) i Castellonet de la Conquesta, quatre urbanitzacions de Vilallonga i dues d’Ador (Safor), així com les residències de la tercera edat d'aquests municipis. A més, l'acumulació de fum va obligar a confinar divendres unes 6.000 persones de Potries, la Font d’en Carròs i Ador.

Així les coses, a primera hora d'aquest dissabte s'ha informat els habitants de Potries i la Font d’en Carròs que ja poden eixir de casa després d'estar confinats quasi 24 hores. A més, a les 16:00 hores del dissabte, també s'ha anunciat que poden tornar a casa els veïns i veïnes de Castellonet de la Conquesta, Vilallonga i Terrateig. De manera que, a hores d'ara, solament continuen evacuats els habitants de dues urbanitzacions d’Ador.

Des de la Generalitat s'ha fet una crida a la tranquil·litat i es demana als veïns que “siguen prudents i no tornen a casa, fins que les forces i cossos de seguretat de l’Estat els diguen que poden fer-ho, perquè d’aquesta manera evitarem mals majors”.

Pel que fa a la circulació per carretera, la Guàrdia Civil ha informat que la CV-680 ha quedat oberta, així mateix el camí a la urbanització de La Llacuna continua tallat.

També et pot interessar

stats