Estabilitzat l'incendi de Sella que va obligar a evacuar una vintena de vivendes

Altres tres focs continuen actius: el del Saler està estabilitzat, mentre que el del Ràfol d'Almúnia està extingit i el de Xeresa, controlat

L'incendi forestal de Sella ha obligat a desallotjar una vintena de vivendes / À Punt NTC

Estabilitzat l'incendi declarat aquest dilluns de vesprada a la zona del Racó de Sella (Marina Baixa) i que ha obligat a desallotjar per precaució una vintena de vivendes al barranc de Tagarina. Millors notícies arriben des del foc del Ràfol d'Almúnia (Marina Alta), que va quedar extingit aquest dilluns a la nit. Pel que fa als altres dos incendis que segueixen actius, el del Saler està estabilitzat i el declarat a Xeresa (Safor) està controlat, segons indiquen des d'Emergències de la Generalitat.

Quant a l'incendi de Sella, al qual s'han incorporat mitjans aeris en fer-se de dia, l'alcaldessa, Mila Llinares Fenollar, ha explicat que es desconeix com s'ha iniciat el foc, “perquè no es pot accedir a la zona del focus principal”. Llinares ha lamentat que el vent haja dificultat el treball dels bombers en les hores inicials: “En cas contrari s'hauria apagat de seguida, perquè no era gran cosa, però al final s'ha descontrolat”. Les cases del nucli urbà no corren perill.

A més dels bombers, que han estat treballant durant tota la nit, Emergències ha indicat a primera hora del matí que tres mitjans aeris, així com sis equips de bombers, continuen al Racó de Sella per a avançar en l'extinció. Cap a les nou del matí el foc ha quedat estabilitzat, segons han confirmat des d'Emergències. La zona on s'ha originat és molt muntanyosa i de difícil accés, on precisament hi va haver un altre incendi fa tres setmanes.

El fort vent que bufava dilluns va dificultar el control del foc, com apuntaven des del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) assenyalava que el fum de l'incendi es detecta pel satèl·lit Meteosat, en la seua òrbita a 36.000 quilòmetres d'altitud.

El foc de Sella ha sigut el que més s'ha complicat, en una jornada de dilluns esguitada d'incendis forestals a la Comunitat Valenciana. Un altre incendi de gran envergadura ha començat dilluns de vesprada a l'espai protegit de la Devesa del Saler de València, dins del parc natural de l'Albufera, on han desallotjat el veïnat almenys de cinc torres de vivendes. El Centre de Coordinació d'Emergències ha declarat la situació nivell 1 del PEIF per la proximitat a un bloc d'apartaments. 

Un helicòpter lluita contra les flames en l'incendi forestal del Saler
Un helicòpter lluita contra les flames en l'incendi forestal del Saler / Ana Escobar / EFE

No és el primer incendi forestal en aquest paratge protegit. L'últim va ser fa exactament un mes, el 12 de gener, en una zona de canyar, prop de la CV-500.

Malauradament, el vent ha obligat a retirar la major part dels mitjans aeris que actuaven en els incendis forestals. "Les ratxes estan impedint que els mitjans aeris puguen fer el treball", ha explicat el servei 112. "Fortes turbulències i vents impedeixen l'ús de mitjans aeris", han assegurat.

Un incendi de vegetació a Xeresa

A les 16:20 hores de dilluns un altre incendi, en aquest cas de vegetació, afectava una zona agrícola de Xeresa i ha obligat a tallar la carretera CV-605 en direcció a Xeraco (Safor), però que a primera hora d'aquest dimarts quedava estabilitzat.

José Andrés Gregori, suboficial en cap del parc de bombers de Gandia, explicava que, afortunadament, "la marjal no té molt de combustible que es puga cremar", però el vent ha sigut clau perquè "ha provocat que botara en diversos punts de la carretera".

Luis Rodríguez de Rivera Cremades, un membre de la família propietària del territori afectat per les flames, ha assegurat que "ha sigut molt sobtat" i han vist com "la columna de fum s'estenia molt ràpidament". El jove ha assegurat que "ens temíem el pitjor perquè estava en flames tota la marjal i les canyes, i les flamerades començaven a intentar passar a l'altre costat de la carretera". Els principals danys s'han produït en els sistemes de regadiu i en part del terreny, sense cap persona ferida.

Un incendi forestal a la carretera, prop del Ràfol d'Almúnia

Dilluns també es notificava un altre incendi al Ràfol d'Almúnia, pròxim a la carretera CV-729, que va quedar extingit passades les deu de la nit, segons han confirmat des d'Emergències de la Generalitat.

Simat de la Valldigna, també afectat per un incendi forestal

A més d'aquest incendi, poc després de les 15 hores de dilluns, se n'ha declarat un altre a Simat de la Valldigna (Safor), a la zona del barranc de Malet, on han treballat dues unitats de bombers forestals i diversos mitjans aeris. Aquest foc s'ha estabilitzat vora les 18:25 hores. A les 19:05, els bombers han confirmat que estava controlat i, finalment, l'han donat per extingit a les 19:52 hores.

A última hora de la vesprada, els bombers del Consorci de Castelló també han anunciat que es mobilitzaven en un incendi de vegetació, en un cultiu abandonat d'Almenara (Plana Baixa).

Alerta extrema pràcticament en tot el territori

La jornada de dilluns va estar marcada pels forts vents, que han superat els 90 quilòmetres per hora a l'interior nord de Castelló, i alertes de 70 a 80 per a les ciutats d'Alacant i València.

De fet, l'Aemet ha activat a primera hora del matí l'alerta màxima de nivell taronja, amb registres de ràfegues de vent de 92 km/h a Vilafranca i de 84 km/h a Morella (Ports); han arribat a 81 km/h a Atzeneta del Maestrat i a 82 km/h a la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat); mentre que a Xalans (Vall de Cofrents) han sigut de 76 km/h; al Pinós (Vinalopó Mitjà) han registrat 57 km/h i a l'aeroport de Manises (Horta Sud) han fregat els 55 km/h, segons l'Agència.

Però el vent no ha sigut l'únic factor per a tindre en compte. També les altes temperatures, impròpies d'aquesta estació, han marcat la jornada, amb pics de 24 graus en diversos municipis de la Plana Alta, com ara Torreblanca, Castelló i Almassora, i de 23 a les ciutats d'Alacant i València. "És un dia molt advers per als incendis forestals, amb vent de ponent persistent, amb aire càlid i sec", ha explicat l'Aemet en el seu perfil d'X, abans Twitter.

També el servei d'Emergències ha alertat del risc d'incendis forestals per a aquest dilluns, com alt al litoral de Castelló i València, i al sud d'Alacant, mentre que és extrem a la resta de la Comunitat Valenciana. A primera hora del matí, ja hi havia programats diversos vols de vigilància preventiva davant del risc d'incendis forestals, segons estableix el Pla Especial d'Incendis Forestals a la Comunitat Valenciana.

De fet, les temperatures han sigut molt elevades al parc natural del Saler per a ser febrer, segons ha denunciat l'Aemet. "Des de migdia se superen els 20 °C i s'hi han arribat als 22 a primera hora de la vesprada", han afirmat.

També et pot interessar

stats