Desallotgen cinc edificis per un violent incendi declarat al Saler

El veïnat no podrà tornar als seus domicilis aquesta nit a causa de la gran columna de fum que ha generat el foc

Imatges de l'incendi del Saler / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de febrer 2024 - 14:45 Actualitzat: 13 de febrer 2024 - 08:53

Un incendi forestal declarat a primeres hores de la vesprada d'aquest dilluns al paratge natural del Saler, a València, ha obligat a desallotjar cinc edificis per la força del foc, que s’ha escampat amb rapidesa al llarg de la vesprada. Es tracta de cinc torres en zona coneguda com a Nucli 5. Segons ha informat el regidor de Bombers, Juan Carlos Caballero, les persones desallotjades (al voltant de 30 ó 35) han sigut traslladades de forma preventiva a l'Hotel Sidi Saler. A més, mitjans sanitaris han atés tres persones per inhalació de fum.

A causa de la gran columna de fum que ha generat l’incendi, els bombers de València han informat el veïnat desallotjat que no podrà tornar als seus domicilis. A primera hora de la nit, agents de la Guàrdia Civil han entrat en algunes vivendes per a recollir mascotes o medicaments, i des de Serveis Socials ja treballen per a reubicar aquelles persones que necessiten allotjament per a passar la nit. 

Emergències ha decretat la situació 1 del pla especial davant del risc d'incendis forestals (Peif) per la proximitat d'un bloc d'apartaments. A més, han arribat a tallar la CV-500 a l’altura de la rotonda del Saler, que ja està reoberta. Fonts dels bombers de l'Ajuntament de València han confirmat a À Punt que es tracta d'un foc almenys amb tres focus. Les flames han començat al migdia prop de la construcció abandonada de la Venta de Bous, al costat del parc natural de l'Albufera, i ha arribat a la gola del Pujol. Ràpidament, s'ha format una gran fumaguera blanca, visible des de València. 

En l’extinció del foc han treballat fins a 23 dotacions de bombers de l'Ajuntament de València, un mitjà aeri i tres unitats helitransportades dels bombers forestals. A més, s'ha sol·licitat assistència mèdica per a atendre tres persones per inhalació de fum. Per això, s’han desplaçat dues unitats del SAMU i una unitat de Suport Vital Bàsic. 

L’inspector en cap del Departament de Bombers de l’Ajuntament de València, Enrique Gisbert, ha explicat des del post de comandament avançat que l’evolució del foc és favorable, però que a hores d’ara encara no poden donar-lo per controlar. Així, ha avançat que aquest escenari es podria produir en les pròximes hores. 

El vent de ponent aviva la intensitat del foc

El regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha explicat a través d’un comunicat que el foc ha avançat ràpidament davant el vent de ponent que afecta la zona. I és que les condicions meteorològiques han sigut desfavorables per a l’extinció de l’incendi, amb ratxes de vent d’entre 60 i 70 quilòmetres per hora, una humitat relativa d’entre el 35% i el 45% i unes temperatures que han arribat fins als 21-22º. 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat a través de la xarxa social X —abans Twitter— que des del govern valencià estan preocupats per l’incendi. “Estem seguint molt a prop cada actualització dels bombers, preocupats i molt dolguts”, ha manifestat. 

També s’ha pronunciat l’alcaldessa de València, María José Catalá, que també ha afirmat que estan pendents de l’evolució del foc. 

Dèsset focs a la zona des d'agost

Aquest incendi és l'últim de dèsset focs que ha patit la zona des de l’agost de l’any passat. Segons ha informat el consistori en un comunicat, la mitjana entre 2010 i 2023 era de tres a l’any. Després de declarar-se un foc a la zona el passat mes d'octubre, van detindre un home, veí de la zona, de 59 anys, com a presumpte autor dels fets. Finalment, després de posar-lo en llibertat, el magistrat d'instrucció número 7 de València va decidir prohibir a l'investigat acostar-se o internar-se en la zona boscosa, tant la d'arbratge com la que tinga vegetació baixa, llevat de totes les parts asfaltades, així com la platja i tots els camins habilitats per l'Ajuntament per a senderisme en zones que no siguen de bosc i les enjardinades de les finques on resideix aquesta persona.

També et pot interessar

stats