La venda de tests d'antígens sense recepta s'autoritzarà la setmana vinent

La reforma legal cau del Consell de Ministres i agreuja el retard, molt criticat pel sector farmacèutic, que veu en les proves un instrument per a facilitar el control de la pandèmia

Imatge dels tests d'antígens que la Comunitat de Madrid està fent a treballadors de l'hoteleria
Imatge dels tests d'antígens que la Comunitat de Madrid està fent a treballadors de l'hoteleria / Óscar J. Barroso (Europa Press)

La compra d'autotest d'antígens per al diagnòstic de la Covid-19 sense recepta mèdica a les farmàcies haurà d'esperar una setmana més. La reforma legal, que dijous passat va rebre l'aval del Consell d'Estat, com va avançar À Punt, s'ha caigut finalment de l'agenda del Consell de Ministres. La crisi de govern s'ha creuat en les previsions del Ministeri de Sanitat que després de mesos de treball i una vegada aconseguit el vistiplau de l'òrgan consultiu, aspirava que entrara en vigor "com més prompte millor", segons fonts del departament que lidera Carolina Darias.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que s'autoritzarà la venda en farmàcies sense prescripció mèdica dels test d'autodiagnòstic de la covid-19, amb l'objectiu de facilitar la identificació dels positius sospitosos i poder així prendre mesures davant la progressió de la pandèmia.

Darias ha fet aquest anunci en la Comissió de Sanitat del Congrés. La ministra ha explicat que portarà al Consell de Ministres del pròxim 20 de juliol el projecte de Reial decret sobre productes sanitaris per a autodiagnostic.

L'ajornament suposa una nova decepció per al sector farmacèutic, que fa mesos que reclama el canvi normatiu i criticant la situació espanyola en comparació amb la de països com Alemanya, on des de fa temps aquests tests es poden adquirir fins i tot en supermercats. La qüestió porta tramitant-se des de l'abril; al maig Sanitat va aprovar-se el model a comercialitzar, i des de llavors es treballa en la reforma legal per a portar-ho al canal de venda al públic. Després de diversos retards sobre la data inicialment prevista, el ministeri va anunciar que "acceleraria el procés" per a assegurar que s'aprovaria al juliol.

Fa una setmana, en vespres de la decisió del Consell d'Estat, col·legis de farmacèutics com el de la Comunitat Valenciana i el de Catalunya ja manifestaren el seu malestar per la demora, que qualificen d'"incomprensible". Moltes farmàcies tenen el magatzem ple de tests a l'espera d'una aprovació imminent que no arriba.

La demanda del test d'antígens s'ha disparat amb la cinquena onada de la pandèmia. Les proves són més ràpides i barates que les PCR, oferint un alt índex de fiabilitat per a detectar la infecció. El sector farmacèutic assegura que l'instrument pot afavorir l'alleujament de la pandèmia en aquesta fase de creixement de la corba de contagis; pensen que l'autocontrol individual reduirà els contagis de risc i rebaixarà la pressió sobre l'atenció primària, que torna a mostrar símptomes de tensió. Tanmateix, mentre no es modifique la norma vigent, les farmàcies només poden oferir aquestes proves amb recepta mèdica i tenen prohibit fer-ne publicitat o promoció.

La reforma normativa va arribar divendres a la comissió de subsecretaris de govern, que decideix els assumptes que es traslladen per a aprovació en la reunió ministerial de cada dimarts. Tanmateix, va quedar varada en aquest penúltim tràmit, com també l'ha passat al projecte de llei de memòria històrica, igualment afectat per la crisi de govern.

També et pot interessar

stats