El Consell d'Estat avala la reforma legal que permetrà comprar tests d'antígens sense recepta mèdica

Podrien adquirir-se a les farmàcies a partir de dimecres, prèvia aprovació del Consell de Ministres, després de mesos amb una demora que el sector farmacèutic considera "incomprensible"

Una safata amb autotests d'antígens similars als que es comercialitzaran en les farmàcies
Una safata amb autotests d'antígens similars als que es comercialitzaran en les farmàcies / Europa Press

La venda de tests d'antígens per a l'autodiagnòstic de la Covid-19 sense recepta mèdica a les farmàcies s'acosta després de mesos d'espera.

El Consell d'Estat ha informat favorablement aquest dijous a la consulta del Ministeri de Sanitat per a modificar la norma que ho farà possible, segons han informat a À Punt fonts de l'organ consultiu. 

Aquest vistiplau era necessari per a poder portar l'assumpte per a aprovació al Consell de Ministres, que es reuneix el pròxim dimarts. En el millor dels casos la mesura seria efectiva l'endemà, dimecres, quan es publicaria en el Butlletí Oficial de l'Estat. Ara bé, la lletra menuda no es coneixerà fins a la vespra de l'aprovació, ja que els dictamens del Consell d'Estat són secrets. 

El sector no no se'n refia. Les farmàcies encadenen setmanes a l'aguait d'un canvi legislatiu en què el govern treballa des de l'abril i que després de diversos retards ha anunciat que no passarà de juliol.

Els tests d'antígens són més ràpids i barats que les proves PCR i ofereixen un alt índex de fiabilitat per a detectar la infecció. La demanda s'ha disparat amb el repunt de contagis de les últimes setmanes, però mentre no es modifique la norma vigent, les farmàcies només poden oferir-los amb recepta mèdica i tenen prohibit fer-ne publicitat o promoció.

El retard és incomprensible. No entenem què s'està esperant. Tenim els mitjans però no els emprem. Sergio Marco - Consell de Col·legis Farmacèutics de la Comunitat Valenciana

"És incomprensible. No entenem a què s'està esperant" —lamentava en À Punt el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de la Comunitat Valenciana, Sergio Marco, la vespra de la reunió del Consell d'Estat. "Són mesures a l'abast de la ciutadania que poden millorar la seguretat i la tranquil·litat en un moment en què la gent es mou lliurement. Ara, fins que la gent no té febre, no es queda a casa", explica.

Els Col·legis de Farmacèutics de Catalunya s'han pronunciat de manera similar aquest dimecres i han instat el govern espanyol a accelerar la modificació legal que liberalitze la venda "en un moment de congestió de l'atenció primària".

L'espera espanyola contrasta amb l'agilitat i, fins i tot, la promoció que s'ha fet en altres països europeus d'aquestes proves. En Alemanya, per exemple, fa mesos que poden adquirir-se als supermercats.

Farmàcies amb l'estocatge ple i preus a la baixa

La demora ha generat problemes afegits: moltes de les farmàcies tenen l'estocatge ple de tests que el govern va autoritzar al maig i que els distribuïdors començaren a comercialitzar pensat en una aprovació imminent.

Aquesta situació ha fet que col·legis com el valencià hagen advertit els afiliats en diverses comunicacions que fins que no se publique en el BOE la modificació legal, no está permesa la venda al públic sense recepta. 

"Les farmàcies tenim el producte parat perquè no el podem vendre sense recepta. Tenim els mitjans, però no els emprem", explica el president dels farmacèutics valencians, que avança una baixada del preu des que s'allibere. La prova estàndard, que ara es paga a vora 15 euros amb recepta, es vendrà a 8 la unitat, o en packs de cinc a 38 euros.

Sergio Marco adverteix que l'eixida al mercat no alliberarà la ciutadania de l'assessorament dels professionals i recorda que els farmacèutics exerciran un paper de mediació per a facilitar als usuaris la interpretació dels resultats, com els falsos negatius, i els moments adequats per a efectuar la prova.

També et pot interessar

stats