Els veïns afectats pel foc lamenten les poques coses que queden salvables als pisos incendiats

Els bombers expliquen que hi ha plantes, sobretot les superiors, on no es pot distingir entre un pis i un altre

Els afectats demanen per escrit els objectes que volen recuperar de les vivendes incendiades
Els afectats demanen per escrit els objectes que volen recuperar de les vivendes incendiades / Jorge Gil (Europa Press)

Els veïns del bloc de pisos incendiat dijous passat al barri de Campanar de València i que des de les últimes hores ja han pogut demanar als bombers que intenten recuperar alguns estris dels habitatges lamenten el ”poc que hi ha de salvable” dels seus pisos.

"Els bombers diuen que la meua casa s'ha convertit en un loft al costat de la del meu veí”, explica Javi, un dels afectats, que exposa que, segons li ha traslladat un dels bombers, li ha dit que hi ha plantes, sobretot les superiors, en les quals a penes es pot destriar quin és un pis i quin és un altre. Aquest veí ressalta que li va demanar a un bomber un parell de pertinences que li haguera agradat recuperar, entre altres el seu passaport, però afirma que aquest veí li va dir que no hi havia ”pràcticament res” que es poguera salvar, ja que tot estava totalment cremat. ”No hi ha ni parets exteriors, perquè eren de pladur, ni tampoc portes. Per això ens diuen que és com si foren lofts”, assenyala aquest afectat, que va demanar saber si el seu ordinador portàtil es podria recuperar.

Les famílies no han pogut entrar a l'edifici per motius de seguretat, però han indicat als bombers on podrien estar les pertinences que els agradaria recuperar.  Alguns records han sobreviscut al foc. Han sigut moments d'incertesa i resignació. Alguns, com Manuel, hui recuperen una xicoteta part de la vida que tenien fins dijous. El jove comenta a les càmeres els pocs objectes que els bombers han aconseguit traure del que va ser la seua vivenda: monedes i alguns objectes de bijuteria de la seua parella que ell li va regalar. 

Els bombers trauen alguns objectes dels pisos incendiats
Els bombers trauen alguns objectes dels pisos incendiats / Jorge Gil (Europa Press)

Llista perquè les famílies puguen reclamar pertinences

Els bombers han elaborat una llista perquè, família per família, puguen reclamar les pertinences més preuades i citen el lloc on estava quan van deixar l'habitatge. ”Cal fer una espècie de pla de la casa i assenyalar on estaven els objectes preuats o les caixes fortes”, apunta Javi, que subratlla, així mateix, que l'única cosa que s'ha pogut salvar són els cotxes del garatge, que va quedar entollat pel treball dels bombers, però la majoria dels vehicles no van quedar danyats.

Així mateix, aprofita per a reivindicar que els cotxes de luxe que s'han vist en alguns vídeos són els del concessionari que estava a la planta baixa de l'edifici i no els de la majoria de veïns.

Les famílies reallotjades ja són 54

Mentrestant, els pisos municipals que l'Ajuntament de València ha posat a disposició al barri de Safranar per a allotjar les persones que es van quedar sense casa per l'incendi de l'edifici de Campanar, alberguen ja 54 famílies. Aquestes famílies estan formades per 103 adults i 13 xiquets, segons ha informat l'Ajuntament, que els ha oferit els habitatges per un termini inicial de tres mesos "totalment prorrogables".

El bloc compta amb 131 pisos que es divideixen entre habitatges de dos i tres dormitoris que es repartiran en funció de la unitat familiar i, segons les xifres donades aquest dilluns per l'alcaldessa, María José Catalá, ja hi ha més d'un centenar de peticions de veïns per a ser reallotjats.

També et pot interessar

stats