El veïnat del Cabanyal es mobilitza per a evitar desnonaments en un edifici del barri

L’agrupació ha evitat en tres ocasions el desnonament d’una família amb quatre menors, una situació que afecta també cinc famílies més.

Roda de premsa d’Espai Veïnal Cabanyal per a denunciar la situació d’una veïna en risc de desnonament
Roda de premsa d’Espai Veïnal Cabanyal per a denunciar la situació d’una veïna en risc de desnonament / Europa Press

El col·lectiu Espai Veïnal Cabanyal ha llançat una campanya de mobilitzacions per a pressionar les administracions públiques i entitats privades perquè negocien el futur d’una edifici del carrer de Vicent Brull, que ara pertany a un fons d’inversió, per a mantindre sis famílies llogades.

L’agrupació ha detallat que han evitat tres vegades el desnonament d’una família, amb quatre menors, i ha explicat que aquesta situació afecta també cinc famílies més que estan llogades a l’edifici. Les famílies vivien llogades en aquesta finca propietat d’un home que va ser embargat el 2015 per un deute amb BBVA, que es va quedar amb la propietat de tot l’immoble. En principi, una sentència judicial va obligar a mantindre els contractes de lloguer, però segons el col·lectiu veïnal, el banc no va facilitar un compte a les famílies per a ingressar el lloguer.

Les persones afectades no eren coneixedores del procediment jurídic i no sabien que si un propietari no facilita un compte bancari és possible dirigir-se al jutjat i consignar un compte judicial on pagar. Segons el col·lectiu veïnal, l’entitat bancària pretenia provocar desnonaments per impagament. Passats els mesos necessaris sense pagar, el banc va emprendre la demanda i tres de les famílies van demanar ajuda a Espai Veïnal Cabanyal. Entre la tardor del 2018 i l’estiu del 2019, el col·lectiu ha aconseguit parar cinc desnonaments, tres de la mateixa família.

El col·lectiu va contactar amb aquest fons d’inversió per a tractar de negociar un lloguer social i es va paralitzar un desnonament, un acord que després es va trencar sense avís previ. Poc després, van aconseguir evitar l’expulsió de la família durant tres mesos a partir d’un informe de vulnerabilitat econòmica emés per l’Ajuntament de València.

Aquesta pròrroga acaba el 4 d’octubre. Des del col·lectiu es veuen “obligats” a emprendre una bateria de protestes per a negociar el futur de la finca. Entre les possibilitats que plantegen està que el fons es comprometa a acordar un lloguer social d’acord amb la renda de la família i a les seues condicions socioeconòmiques. Altres dues opcions que han oferit és que el consistori, desplegant el marc legislatiu, expropie l’edifici o que el compre i el destine a habitatge social.

També et pot interessar

stats