El veïnat arreplega més de 2.000 firmes contra la MAT d'Ojos Negros perquè afecta paratges naturals

La línia de molta alta tensió estarà suportada per torres de 80 metres d’alçària i travessarà espais protegits en un traçat de 188 quilòmetres des de Terol fins a l’Eliana

La MAT afecta 15 localitats de la Comunitat Valenciana
La MAT afecta quinze localitats de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El veïnat dels pobles afectats per l’incendi forestal de Begís així com d'altres localitats estan en peu de guerra per la proposta de traçat d’una línia de molt Alt tensió (MAT) que travessarà de nord a sud la zona afectada. Estan arreplegant firmes en contra del traçat i en poc més de dos dies n'han aconseguides vora 2.100.

Aquest megaprojecte presentat per Forestalia recorrerà 188 quilòmetres des de la població d'Ojos Negros, a Terol, fins a l’Eliana, a València. La línia de molt alta tensió projectada recorrerà vora 75 quilòmetres a la Comunitat Valenciana i travessarà una quinzena de termes municipals de les comarques de Castelló i València.

La nova MAT estarà suportada per torres de més de 80 metres d’alçària, travessarà espais protegits de la Xarxa Natura 2000 i paratges devastats per l’incendi de Begís. El període d’al·legacions acaba d'ací a una setmana.

Així, passarà per la serra de Gúdar, la serra Calderona o l'antiga via minera d'Ojos Negros i afectarà directament municipis com Barraques, Toràs, Teresa, Sacanyet, les Alcubles, Gilet, Llíria, Sant Antoni de Benaixeve i l'Eliana, entre altres.

La plataforma Oriwa està animant al veïnat de les poblacions afectades per la MAT a presentar al·legacions d’un projecte que consideren "aberrant". Els consistoris afectats també hi han sumat les seues al·legacions.

La Conselleria de Medi Ambient encara no ha emés l'informe mediambiental, però el veïnat tem els efectes, que consideren nocius, d'una infraestructura que passarà per damunt de les seues cases.

Com a possible solució, el veïnat, que compta també amb el suport d'associacions ecologistes, proposa soterrar la línia o almenys, una part. Però són conscients de l'elevat cost que suposaria.

L’objectiu d’aquesta MAT és transportar l’energia generada a la megaplanta fotovoltaica d'Ojos Negros fins a València, una contradicció per al veïnat, ja que considera que "una energia neta i renovable no pot acabar destruint un paisatge".

També et pot interessar

stats