València viu la ressaca festiva: retirada d'envelats, pagament de l’ORA i prohibició de coets

València recupera el ritme habitual, en una jornada en què les cues es concentren en les botigues d’indumentària, que inicien les rebaixes

La clientela ha esperat a les portes d'algunes botigues d'indumentària, fins i tot abans que obriren, per a aprofitar la campanya de rebaixes / À Punt NTC

Després d’unes Falles de rècord absolut de visitants, en què resultava impossible trobar un llit en un hotel o una taula al restaurant durant el cap de setmana, la ciutat de València recupera a poc a poc la normalitat aquest dilluns. I això es nota en el silenci que regna als carrers i en la recuperació dels espais urbans per a l’ús habitual. Entre els més afaenats aquest dilluns, els serveis de neteja, i entre els llocs més transitats, les estacions. També quedaven fallers pacients que volen aprofitar l’inici de les rebaixes d’indumentària. Aquestes botigues eren dels escassos llocs que el dia de la ressaca festiva registrava cues.

La cremà de les Falles s’ha perllongat durant les primeres hores de la matinada i des d’aleshores l’activitat ha sigut frenètica en tots els municipis que han plantat falles. A la ciutat de València, el reinici era especialment evident des de bon matí. Des de les nou, s'ha recuperat el pagament de la zona blava, que ha sigut debades en els últims dies.

Envelats retirats abans de les 7 hores de dimarts

Els operaris també treballen a estall per a retirar els envelats. L’Ajuntament ha donat unes hores perquè es puguen retirar, ja que en molts casos aquest diumenge a la nit encara acollien els últims sopars de les comissions. Demà dimarts, les 7 del matí, hauran d’estar totes retirades a València.

Una altra de les circumstàncies que canvia l’ambient de la ciutat és la dels esclafits dels coets. Des de la mitjanit no es poden disparar, encara que durant les primeres hores de la matinada alguns ressagats oblidaven aquesta prohibició i encara se'n sentia algun. El material pirotècnic que ha sobrat haurà de guardar-se per a l'any que ve o per a altres ocasions especials que se celebren fins aleshores.

Si fins fa unes hores els punts més transitats de la ciutat eren els barris amb monuments d’Especial o la plaça de l’Ajuntament, aquest dilluns el tràfec estava a les estacions, on molts visitants aprofitaven la jornada per a tornar als seus llocs d’origen. Bona part d’ells són madrilenys, ja que en aquesta comunitat aquest dilluns és festiu.

Úniques cues a la ciutat

També hi havia cues a les botigues d'indumentària fallera, fins i tot abans d'alçar la persiana. Els que volen aprofitar per a renovar la indumentària tradicional des de primeres hores del matí es concentraven a les portes d’aquestes botigues per a caçar les millors gangues. S’acaba l’exercici 2023 i els establiments liquiden els productes que tenien per a deixar espai a les noves tendències.

Un altre dels punts de València que concentrava més vianants des de bon matí era la plaça de la Mare de Déu, que ha atret molts curiosos que, aprofitant la tornada a la normalitat, han volgut veure de prop el mantell teixit amb els milers de rams de flors que les comissions van dur al cadafal divendres i dissabte. 

També et pot interessar

stats