València tria les candidates a falleres majors 2022

L’acte es pot veure aquest dissabte en directe per À Punt, pel web en streaming i per la televisió, i es repetirà en diferit diumenge al matí a les 10:45 hores

Cort d'honor Falles 2022
La cort d'honor de les Falles 2022

El compte arrere per a les Falles de març de 2022, que es preveu que se celebren ja dins de la “nova normalitat”, comença aquest dissabte, amb l’elecció de les tretze candidates a falleres majors de 2022, que formaran també les corts d'honor. La gala tindrà lloc a les 20:00 hores al pavelló Font de Sant Lluís de la ciutat de València. Dijous passat la Junta Central Fallera ja va fer en aquesta ubicació la preselecció de les candidates a fallera major i fallera major infantil, convertint-se en l'escenari més multitudinari dels actes fallers des que va començar la pandèmia.

La Junta Central Fallera ha assegurat que les normes sanitàries continuen vigents i se seguiran "de manera escrupolosa", amb mascareta obligatòria, distància de seguretat i aforament limitat al 50%. Les portes s'obriran una hora i mitja abans que comence la gala.

Les 73 aspirants infantils i les 73 majors, els familiars i tot el col·lectiu de la Junta Central Fallera participaran en un emotiu acte en què es llegirà l’acord del jurat, del qual eixiran 13 dones i 13 xiquetes representants de la festa.

El pas següent serà la tradicional telefonada en què s’anuncia qui són les falleres majors de València de 2022, que es farà el 13 d'octubre. D'aquesta manera, es recupera un dels actes més icònics del calendari faller, en el qual l'alcalde de València, Joan Ribó, comunicarà a una xiqueta i a una jove que elles són les escollides per a agafar el relleu de Consuelo Llobell i Carla García. La cerimònia de proclamació serà l'endemà, 14 d’octubre, a l'hemicicle de l'Ajuntament de València.

Tota la informació, en directe en À Punt

L’elecció a les corts d’honor de les Falles 2022 es pot veure aquest dissabte en directe per À Punt, per la televisió i pel web en streaming. Es farà una desconnexió per emetre l'informatiu À Punt Notícies nit i el programa Tresors amb història, i es reprendrà per a la lectura del veredicte a partir de les 22:50 hores. La cerimònia es repetirà en diferit diumenge al matí a les 10:45 hores, per televisió. Una de les conductores del programa El Rall, Clara Castelló, i el periodista Boro Peiró, són els encarregats de conduir la gala des del pavelló de la Fonteta. La retransmissió d'À Punt Mèdia la duran a terme els periodistes Ferran Cano i Montse Català.

Així mateix, en el nostre web es pot consultar la fotogaleria de candidates a fallera major i fallera major infantil.

Una setmana marcada per la xenofòbia

Amb el lema “No són cromos”, les candidates a fallera major de València han mostrat el rebuig als missatges xenòfobs que va rebre la candidata de la comissió Portal de Valldigna-Salines, Mayu Ruiz Bustamante. Els missatges feien referència a la seua procedència, comparaven la seua vàlua personal segons la indumentària i, fins i tot, arribaven a dir que, per aquests motius, "desentona amb la resta de les candidates".

La Junta Central Fallera ha condemnat els missatges en les xarxes socials i ha recordat que “en cap moment no existeix cap criteri de procedència, creença, edat, orientació sexual o gènere que excloga cap candidata” a fallera major i, a més, s'ha posat l'accent en el caràcter plural i divers de les Falles, una festa que "respecta i que no tolera la discriminació.”

Per la seua banda, la falla Portal de Valldigna-Salines també ha mostrat el "rebuig més absolut a aquells que utilitzen l'altaveu que els proporcionen les xarxes socials per a difondre missatges d'odi, xenòfobs i racistes”.

La Fiscalia Provincial de València investiga si s’ha comés delicte d’odi amb aquests comentaris.

També et pot interessar

stats