València se suma a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia

La iniciativa pretén aglutinar alimentació sostenible, la gestió justa dels recursos i la protecció del medi ambient.

Parades del mercat de la plaça de l'Ajuntament de València
Parades del mercat de la plaça de l'Ajuntament de València / GVA

Des d'ara, la ciutat de València formarà part de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, una iniciativa que va nàixer amb l'objectiu d'impulsar l'alimentació sostenible, la sostenibilitat ambiental i la gestió justa dels recursos naturals.

Entre les accions que s'escometran des de la xarxa es troben la protecció de l'espai agrari de la perifèria i la revitalització del sector, l'impuls de pautes alimentàries saludables i la millora de l'accés igualitari a productes ecològics i locals i de les relacions entre el camp i la ciutat. A més, pretén convertir-se en una plataforma i en altaveu de les necessitats dels municipis.

Està previst que localitats com ara Madrid, Barcelona, Múrcia, Còrdova, Oviedo i Palma, entre altres vint ciutats, s'afigen a una iniciativa que es va posar en marxa el març de 2017 des de l'Ajuntament de Saragossa. Des de llavors s'han fet seminaris en línia per a promoure el debat i la innovació entre el personal tècnic de les ciutats que en formen part, s'han dut a terme diversos esdeveniments als municipis implicats i s'ha desenvolupat un pla de treball per als pròxims dos anys que preveu l'intercanvi i el recolzament entre les localitats que en són membres.

Promoure un sistema alimentari just i sostenible

L'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) defineix l'agroecologia com "una disciplina científica, un conjunt de pràctiques i un moviment social". Amb l'aplicació de conceptes i principis ecològics, tracta d'optimitzar les interaccions entre els animals, les plantes, els humans i l'entorn, a més d'incorporar les consideracions necessàries per a aconseguir un sistema alimentari que siga just i sostenible. És a dir, consisteix en l'estudi dels diferents components que interactuen dins de l'ecosistema i que busquen sistemes agrícoles que optimitzen i estabilitzen la producció, per tal de promoure la justícia social i reforçar la viabilitat de les zones rurals.

També et pot interessar

stats