València recorda les víctimes d'Hiroshima en el 76é aniversari del llançament de la bomba atòmica
Al voltant de 140.000 persones van perdre la vida en la ciutat japonesa a causa de l’atac nuclear per part dels Estats Units
Aquest divendres es commemora el 76é aniversari de l’atac que va patir la ciutat nipona d’Hiroshima, que va quedar reduïda a cendres el 1945, després del llançament d’una bomba atòmica per part dels Estats Units que va matar 140.000 persones. Amb un atac similar tres dies després a Nagasaki, que es va cobrar la vida de 70.000 persones més, Japó es va rendir, cosa que va posar fi a la Segona Guerra Mundial.
Per a rendir homenatge a les víctimes d’aquesta tragèdia, l’Ajuntament de València ha celebrat un acte a les 8:15 h del matí, moment en què va ocórrer l’atac nuclear, a la Marina, on s’ha depositat una corona d’olivera al costat del Gegant de Sal en senyal de respecte a les víctimes i als supervivents de la bomba, que durant generacions han patit malalties i l’estigma social pels efectes de la radiació.
El regidor Giuseppe Grezzi, en representació de la corporació, ha sigut l’encarregat de dur a terme aquesta acció. L’edil ha expressat que des de l’Ajuntament de València han "volgut retre un tribut i un record emocionat”, així com condemnar “la barbàrie de la guerra”, i ha qualificat el Gegant de Sal com “una mena de crit d’esperança a la humanitat perquè no es tornen a repetir fets com aquests”.
L’estàtua del Gegant de Sal s’inspira en una dansa japonesa anomenada Butoh, una forma de ball erràtic que van presentar fa ja més de sis dècades els ballarins Tatsumi Hijikata i Kazuo Ohno. L'obra representa "les terribles conseqüències de la bomba atòmica amb la imatge dels seus cossos arrossegant-se després de l’explosió", segons expliquen els artistes, Coderch & Malavia.
Hiroshima lamenta que el Comité Olímpic Internacional no s'unira al minut de silenci
El 76é aniversari de la tragèdia arriba amb el Japó immers en la celebració de les olimpíades. La ciutat japonesa i l'associació de hibakusha (supervivents de la bomba) van sol·licitar formalment al president del Comité Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, que participara en la commemoració juntament amb atletes i comités nacionals. Finalment, els organitzadors de Tòquio 2020 no s'han unit a l'acte que s'ha fet aquest divendres, però afirmen que hi retran homenatge durant la cerimònia de tancament dels Jocs el diumenge dia 8.
Aquesta decisió no ha sigut ben rebuda a la ciutat promotora de la pau i se suma als sentiments de desacord provocats per la polèmica visita de Bach el passat 16 de juliol per a donar inici a la treva olímpica, en la qual es busca garantir la suspensió de les hostilitats en el món durant els jocs.
Una visita que va ser titllada per part de la ciutadania de "deshonra" als supervivents i "menyspreu per a la salut i la vida de les persones", que va provocar un fort rebuig a Hiroshima.