El Japó recorda els atacs a Hiroshima i Nagasaki sense un acord per a abolir les armes nuclears al món

La Creu Roja alerta que el risc que s’utilitze armament nuclear ha ascendit a nivells que no es veien des de la Guerra Freda.

Diverses persones resen per les víctimes del bombardeig atòmic a Hiroshima
Diverses persones resen per les víctimes del bombardeig atòmic a Hiroshima / Reuters

El Japó, l'únic país que ha patit un atac nuclear, ha commemorat aquest dijous el 75 aniversari de les bombes que van devastar Hiroshima i Nagasaki, un record que turmenta milers de supervivents que clamen per l'abolició de les armes atòmiques. Aquests bombardejos, que l’exèrcit nord-americà va llançar contra civils el 6 i 9 d'agost de 1945, van precipitar la rendició del Japó i el final de la Segona Guerra Mundial.

En l'acte per a recordar l'incident, l'alcalde d'Hiroshima, Kazumi Matsui ha insistit en la necessitat que el govern del Japó, l'únic país que ha patit un atac nuclear, firme el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, aprovat fa tres anys en el si de l'ONU. La cerimònia d'enguany s'ha desenvolupat amb un nombre menor de participants per a evitar contagis, i tindrà continuació aquest diumenge amb un altre acte convocat a la ciutat de Nagasaki.

En un missatge posterior, el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, ha evitat parlar del Tractat sobre la Prohibició d'Armes Nuclears, però ha dit que el seu país lluitarà "amb tenacitat" per a aconseguir un món lliure d'armes nuclears.

Aquest tractat el van aprovar 122 estats membres a l'ONU el 7 de juliol de 2017, però perquè entre en vigor necessita que el ratifiquen almenys 50 nacions, i fins ara només ho han fet 40. Moltes nacions, incloses les potències nuclears, es van negar a firmar-lo. Tampoc ho va fer el Japó, el principal aliat regional dels Estats Units, les armes de dissuasió del qual protegeixen la nació nipona.

La bomba Little Boy, que va caure sobre Hiroshima, va causar més de 100.000 morts, mentre que, a Nagasaki, Fat Man va posar fi a la vida d'unes 75.000 persones. Encara queden amb vida desenes de milers de persones que van sobreviure a les bombes atòmiques, amb una edat mitjana de 83 anys.

La Creu Roja alerta de la creixent amenaça nuclear

Amb motiu del 75 aniversari, el Comité Internacional de la Creu Roja (CICR) ha alertat que el risc que s’utilitze armament nuclear ha ascendit a nivells que no es veien des del final de la Guerra Freda".

Els incidents militars entre països dotats amb armament nuclear han augmentat en freqüència. De fet, alguns estats han amenaçat explícitament d'usar aquest tipus d’armes i els acords per a eliminar els arsenals atòmics estan sent abandonats, denuncien des de Creu Roja.

També et pot interessar

stats