València i l’àrea metropolitana, la Plana d’Utiel-Requena i les grans localitats costaneres, immerses en el risc extrem de contagis

Alguns dels municipis, com l’Eliana, Almàssera, Alboraia o València pràcticament tripliquen el paràmetre mínim per a considerar-se en risc extrem

La platja de la Malva-roja, repleta de gent, el passat cap de setmana
La platja de la Malva-rosa, repleta de gent, el passat cap de setmana / Kai Försterling (Efe)

La ciutat de València i la seua àrea metropolitana concentren molts dels municipis en risc extrem de contagis de coronavirus, si s’atén a la proporció de contagis per cada 100.000 habitants dels últims catorze dies, el que en termes epidemiològics es coneix com a incidència acumulada. L’onada de contagis de les últimes dues setmanes, a més de València i l’àrea metropolitana, s’estén també, encara que amb menor proporció, però sense abandonar el risc extrem, al triangle que s’estén des de Sueca (Ribera Baixa), fins a Sagunt (Camp de Morvedre) i Riba-roja del Túria (Camp de Túria). En l'extrem contrari, localitats com Torrevella, Oriola i Pilar de la Foradada que, d’acord amb la proporció de positius dels últims catorze dies, presenten risc baix de contagis.

En el cas de la capital valenciana i la seua àrea metropolitana, València i altres tres pobles tripliquen o quasi tripliquen el paràmetre mínim per a considerar-se en risc extrem, que és de més de 250 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies. L’Eliana té una incidència acumulada de 757 i Almàssera, de 712, mentre que en el cas d’Alboraia és de 691 i en el de València, de 601.

Amb menor proporcionalitat de contagis, però també amb una incidència acumulada molt per damunt de la mínima per a considerar-se en risc extrem, se situa Godella (548 contagis), Burjassot (432), així com Mislata i Manises (les dues amb 403 contagis per cada 100.000 habitants).

Part del Camp de Morvedre, la Ribera Baixa i el Camp de Túria

La presència del coronavirus també és de risc extrem a les franges del territori que envolten l’àrea metropolitana de València. Si atenem al triangle comprés entre Sueca, Sagunt i Riba-roja de Túria, tot i situar-se en risc extrem, compten amb una incidència acumulada que ronda els 300 casos per cada 100.000 habitants. Concretament, Sagunt en té 325; Riba-roja de Túria, 316; i Sueca, 268.

Si fem una ullada a la resta del territori, la Plana d’Utiel-Requena és una de les comarques més castigades quant a la presència del virus en les últimes dues setmanes. Les dues localitats més grans doblen àmpliament el paràmetre mínim del risc extrem, en registrar-se una incidència acumulada de 663 casos en Utiel i 529 a Requena.

El mateix passa en vàries grans poblacions costaneres d’altres comarques, com Benicàssim (Plana Alta), on hi ha una incidència acumulada dels últims catorze dies de 914 positius; Peníscola (Baix Maestrat), que en té 273; o, ja en la Safor, Gandia, que compta amb 383. Més cap al sud, Calp i Xàbia (Marina Alta) presenten una incidència acumulada de 278 i 260 contagis respectivament.

Molt lluny de totes aquestes xifres, se situen les poblacions costaneres del Baix Segura, que se situen en risc baix (excepte Oriola que queda fora per només dos punts) pel que fa a la incidència acumulada. Així, Torrevella compta amb 35 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies i Pilar de la Foradada amb 49. Oriola s’emmarcaria en el risc mitjà, però només per superar en dos contagis el paràmetre que fixa el límit entre el risc baix i el mitjà. Té una incidència acumulada de 52 positius en els últims catorze dies.

També et pot interessar

stats