València inicia l'exhumació de Mariano Vicente, un "esclau del franquisme"
L'Ajuntament autoritza l'inici dels treballs d'exhumació d'una víctima de la repressió franquista que va faltar en estranyes circumstàncies.
L'Ajuntament de València ha autoritzat l'inici dels treballs d'excavació en una fossa del cementeri general "per a exhumar les restes mortals de Mariano Vicente, esclau del franquisme i condemnat a treballs forçats", segons ha explicat en un comunicat el regidor de Cementeris, Alejandro Ramón.
Ramón ha destacat la importància que té la intervenció per a la família de l'home, "una qüestió de justícia i reparació" que entronca amb les polítiques realitzades per a complir amb la llei de memòria històrica.
Mariano Vicente era militant del PSOE i alguatzil a Val de San García, una pedania de Cifuentes, a Guadalajara. La policia el va detindre l'abril de 1939, només acabar la Guerra Civil i el va tancar a la presó de Quintos, a Saragossa. Un tribunal el va condemnar a sis anys de treballs forçats. Tanmateix, suposadament, va quedar lliure el juliol de 1941 però va aparéixer a València, on va ser ingressat en un estat crític a l'Hospital General, on va morir al cap de pocs mesos.
La família creu que el van torturar brutalment i, en deixar-lo malferit, l'enviaren a València a morir. L'home, que mantenia una correspondència habitual amb la família des de la presó, no va comunicar-los que l'havien alliberat.
El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana (GRMH-CV) circumscriu la mort a la primera onada de repressió franquista de postguerra i la seua "trama de desaparició de persones".
Asunción Vicente, la neboda-neta de l'home, ha agraït l'assessorament i suport de GRMH-CV per a fer factible l'exhumació, així com les gestions del Ministeri de Justícia, l'Ajuntament de València i la "implicació personal de l'alcalde Joan Ribó perquè els treballs puguen començar a temps" donada l'edat dels seus oncles. La família manté l'esperança que abans de morir els germans de Mariano puguen "tancar la ferida en veure'l tornar per fi al seu poble".