València estableix distàncies mínimes de 30 metres entre bars i 65 entre pubs

L’ordenança aprovada pel ple de l’ajuntament també regula els tocs de campana i el soroll a les platges i als espais naturals

Imatge d'arxiu de persones a una terrassa del centre de València, abans de la pandèmia
Imatge d'arxiu de persones en una terrassa del centre de València, abans de la pandèmia / Shutterstock

El ple de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous inicialment la nova ordenança municipal de protecció contra la contaminació acústica, que incorpora prop d'un 70% d'aportacions dels grups municipals, i que estarà un mes en període d'exposició pública.

La nova norma ha tirat avant de manera inicial amb l'abstenció dels grups de l'oposició –PP, Cs i Vox– i amb el sí del govern local, que integren Compromís i el PSPV.

Estableix distàncies mínimes de 30 metres entre activitats sense ambientació musical –bars– i de 65 metres per a les que sí que en tenen –pubs i discoteques–. L'edil de Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi, ha indicat que aquesta és "una mesura que serà aplicable en tota la ciutat" i que "permetrà limitar la creació de Zones d'Acumulació Hostalera".

L'ordenança inclou també un capítol específic sobre soroll a les platges i una secció per al control en els espais naturals protegits, així com sis articles i un annex que regularen els tocs de campana per a preservar un "espai sonor d'importància cultural i cobrir el buit legal que tenia l'anterior ordenança".

El document té, a més, un títol propi per als instruments de control (mapa del soroll, plans d'acció, mesures urbanístiques i gestió dels ZAS), un altre per al soroll interior de les edificacions i un altre per al soroll en domini públic.

La nova regulació potencia i reforça també la labor de la Policia Local en la vigilància, el control, la mediació i la resolució de molèsties per contaminació acústica derivades de la convivència ciutadana.

Grezzi ha agraït la col·laboració dels serveis municipals implicats en la renovació d'aquesta normativa –Contaminació Acústica, Domini Públic, Activitats, Mobilitat Sostenible, Policia Local o Procediment Sancionador–, i la del PP i Cs, que han presentat propostes per a millorar el text.

Igualment, ha valorat "el treball i la implicació conjunta amb diferents entitats socials i empresarials i els serveis municipals" per a tirar avant el text. "València necessitava ja l'actualització de l'ordenança de 2008 per a poder recollir les modificacions legislatives de rang superior que van entrar en vigor gairebé immediatament després de la seua aprovació", ha afirmat.

Així mateix, el regidor ha assegurat que el nou text "per fi, atén el veïnat que des de fa temps reclama una ciutat amb una major qualitat de vida, amb entorns saludables que garantisquen el seu dret al descans".

Aprovació "tardana" de la norma

El PP ha considerat "tardana” l'aprovació de la norma i ha apuntat que es tracta d'un document “poc transparent” que manca de concreció en alguns temes com els relatius a la contaminació acústica en els espais naturals.

L’edil de Cs Narcís Estellés ha celebrat que el document reculla les al·legacions del seu grup, però ha lamentat que no incloga propostes com la de regular la renovació dels electrodomèstics per a conciliar l'estalvi de la factura de la llum amb la disminució del soroll dels aparells vells.

La Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València presentarà al·legacions 

Pendents de conéixer detalladament l'esborrany de la nova ordenança, la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València avança, a través d'un comunicat, que n'analitzarà el contingut amb profunditat per a preparar les al·legacions per part del sector.

Sobre les distàncies entre establiments, no tenen especial inconvenient, si serveix per a garantir la seguretat jurídica dels locals que ja estan en funcionament i neutralitzar el procés de concentració que puga produir-se en determinades zones.

No obstant això, el que més preocupa al sector és la situació de les terrasses i els nous criteris que sembla que s'implanten a l'hora de denunciar les molèsties que puguen provocar. Consideren que l'ordenança no pot establir dreceres per a incrementar la pressió sobre les terrasses i ha de garantir la definició de criteris objectius i mesures tècniques rigoroses per a avaluar l'impacte ambiental de qualsevol activitat econòmica o social.

Argumenten que no poden estar en el centre d'un debat que no els correspon, perquè l'activitat econòmica no pot ser mai la principal causa del soroll a la ciutat, ja que més prompte és una de les principals víctimes d'un problema mal resolt per part de les administracions i, particularment, a València.

En aquest sentit, remarquen que l'ordenança hauria d'abordar la superació del model de la ZAS i establir altres criteris d'actuació per a lluitar contra el soroll, amb la protecció de l'activitat econòmica i els llocs de treball, tan necessaris en aquests moments.

També et pot interessar

stats