València debat sobre l'impacte dels habitatges turístics en els preus del lloguer i en la convivència a la ciutat

La Federació d'Associacions Veïnals de València traslladarà a la corporació municipal les conclusions d’aquesta trobada

Habitatge de lloguer en una imatge d'arxiu
Habitatge de lloguer, en una imatge d'arxiu / Europa Press

València reflexiona sobre els apartaments turístics, una realitat que s'ha instal·lat amb intensitat i que comença a plantejar greus inconvenients a una part de la ciutadania. La Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) organitza aquest dijous de vesprada un debat en el qual aborda la situació dels habitatges turístics. Sota el títol "Les vivendes turístiques arruïnen la ciutat", la iniciativa —preparada en col·laboració amb l'associació de veïns de Sant Antoni - Saïdia—, insta a parlar de solucions i propostes.

Aquesta jornada s’inclou en un procés de diàleg amb l’Ajuntament per donar solució a aquesta demanda de la ciutadania. Les conclusions es traslladaran al nou equip de govern municipal, que es va comprometre a establir “taules” de diàleg amb l’entitat.

Des de fa uns mesos, la federació treballa al costat de les associacions veïnals per a abordar la problemàtica de l'accés a l'habitatge a la ciutat, així com "les conseqüències de la turistificació descontrolada". Segons defensen, els apartaments turístics són la principal oferta d'allotjament a la ciutat de València, però "la seua majoria desenvolupen l'activitat al marge de normatives i sense control administratiu". L’alta rendibilitat d’aquest tipus d’habitatges “provoca un encariment generalitzat” enfront del lloguer residencial i "una reducció de l'oferta en el mercat del lloguer".

A les molèsties i la inseguretat que aquesta activitat ocasiona en les comunitats veïnals, cal afegir ara una bambolla immobiliària que, segons les associacions, dona lloc a "l'expulsió de residents en molts barris de la ciutat i a l'aparició d'un estat d'emergència residencial per a moltes famílies".

La presidenta de la FAAVV, María José Broseta, presenta i modera aquesta taula redona, on participa també el professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, Andrés Boix, que exposarà el marc normatiu sobre la qüestió. L’arquitecte Jorge Gil i l’advocat de la federació, Luis Alventosa, tenen previst exposar l'impacte de l'activitat turística en l'habitatge. Toni Cassola, de la federació veïnal, vol plantejar les propostes treballades des del moviment veïnal a través de les diferents comissions de treball, abans d'obrir el debat amb el públic assistent.

Broseta ha manifestat que "València pot ser una ciutat turística, però no a costa d'arruïnar la vida de la ciutat per als veïns i veïnes". El col·lectiu veïnal pretén "analitzar per què passa tot això i com posar-li remei".

També et pot interessar

stats