València, capital mundial del Hyperloop

Universitaris de tot el món competeixen pel millor hyperloop, un mitjà que pot assolir els mil quilòmetres per hora i estar en funcionament en una dècada

hyperloop las vegas web
Imatge d'una recreació del 'hyperloop' / À Punt NTC

Enginyers de tot el món competeixen aquesta setmana a València pel millor hyperloop, un innovador mitjà de transport, que pot assolir els mil quilòmetres per hora i que pot permetre, d'ací a una dècada, arribar de la Comunitat Valenciana fins a Londres en només dues hores o a París en una hora i quart. 

Són alguns dels avantatges que presenta aquest mitjà de transport, “el cinqué mitjà de transport”, com s’hi ha referit en Les notícies del matí Miquel Pérez, director tècnic de Hyperloop de la Universitat Politècnica de València, la universitat amfitriona que reuneix fins diumenge vora trenta equips d’enginyers i futurs enginyers que han dissenyat els seus prototips de hyperloop.

Vora 400 estudiants participaran de manera presencial en aquesta trobada que acull per primera vegada Europa, però la xifra és encara més elevada si es compta els que segueixen en línia aquest esdeveniment per les dificultats de mobilitat derivades de la pandèmia. Tots ells han creat models d’aquest mitjà de transport que, segons ha definit Pérez, “té la velocitat de l’avió i la comoditat del tren, amb l’avantatge, a més, que és una alternativa de transport eficient, perquè és elèctric”. 

Tot i semblar un mitjà de transport propi de les pel·lícules de ciència ficció, Pérez ha assegurat en Les notícies del matí que el hyperloop podria estar en funcionament d'ací a deu anys, encara que això requeriria que es feren els túnels pels quals ha de traslladar-se aquest vagó encapsulat que avança a gran velocitat perquè evita la fricció aerodinàmica i la fricció amb la via, com ocorre amb el tren. Això sí, arribat aquest termini, sols es planteja el transport de mercaderies a través d’aquest mitjà, ja que de persones únicament se n'han transportat de manera pilot.

Des d’aquest dilluns, 29 equips d’universitaris de diversos països del món s’esforcen per a mostrar al jurat tècnic que el prototip de hyperloop que han dissenyat és el millor de tots els presentats. Posteriorment, dissabte, els hyperloops es provaran, sense passatgers, al circuit de Xest, mentre que diumenge es mostraran al públic a la Marina.

També et pot interessar

stats