El valencià Avel·lí Corma, guardonat amb la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química

Es converteix així en el primer investigador espanyol que rep l'internacionalment reconegut premi biennal

Avel·lí Corma en una imatge d'arxiu
Avel·lí Corma en una imatge d'arxiu / Luis Cerdeira (Europa Press)

Nou reconeixement internacional per al científic valencià Avel·lí Corma. L'investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), fundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) i professor d'investigació ad honorem del CSIC, ha sigut guardonat per EuChemS, la Societat Europea de Química, amb la Medalla d'Or EuChemS 2024, segons han informat les institucions valencianes.

D'aquesta manera, Corma es converteix en el primer investigador espanyol a rebre l'internacionalment reconegut premi biennal que només posseïen el neerlandés Bernard L. Feringa (2018) —guanyador del Premi Nobel de Química en 2016—, l'italià Michele Parrinello (2020) —Premi Dreyfus 2017 i Medalla Benjamin Franklin 2020— i la britànica Dame Carol Robinson (2022) —expresidenta de la Reial Societat de Química i primera catedràtica del Departament de Química de les universitats de Cambridge i d'Oxford.

Res més conéixer el reconeixement, Corma ha assenyalat que és "un gran honor" rebre el guardó. "Considere que no és un premi només per a mi, sinó que també porta amb si el reconeixement a la química espanyola i a l'extraordinària labor que s'està fent en la investigació en catàlisi en l'ITQ i al nostre país des de fa dècades", ha recalcat.

Nascut a Moncofa (Plana Baixa) el 1951, Corma fa quasi quaranta anys que investiga la catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en col·laboració amb empreses. Ha treballat en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox amb l'objectiu de comprendre la naturalesa dels llocs actius i els mecanismes de reacció, bases amb les quals ha desenvolupat catalitzadors que hui s'utilitzen comercialment en nombrosos processos industrials.

Una trajectòria reconeguda a escala mundial

Expert mundialment valorat i reconegut en catalitzadors sòlids àcids i funcionals per a productes químics energètics i per a fer més sostenibles els processos químics, Corma ha publicat més de 1.400 articles d'investigació i inventat més de 200 patents. Llicenciat en Ciències Químiques a la Universitat de València, es va doctorar a Madrid sota la direcció del professor Antonio Cortés i va realitzar un postdoctorat de dos anys a la Queen's University.

Són difícilment enumerables els premis d'alt nivell rebuts per l'investigador valencià, entre molts altres, l'European Inventor Award for Lifetime Achievement de l'Oficina Europea de Patents, la Blaise Pascal Medal for Chemistry de l'European Academy of Sciences i els premis Príncep d'Astúries, ENI, el Rei Jaume I i Spiers Memorial.

També et pot interessar

stats