València aspira a no emetre gasos contaminants en menys d’una dècada

L’Ajuntament presenta la seua candidatura per a participar en un projecte europeu que ajuda a convertir les ciutats en espais neutres per a l’atmosfera en 2030

La plaça de l'Ajuntament de València, després dels primers treballs de peatonalització
La plaça de l'Ajuntament de València, després dels primers treballs per a transformar-la en zona de vianants / Ajuntament de València

Convetir a València en una ciutat neutra per a l’atmosfera el 2030, és a dir, en una ciutat que no llance gasos contaminants i que l’activitat dels seus residents i visitants no perjudique el medi ambient. És l’ambiciós projecte en què vol participar el consistori, per això la ciutat materialitzarà la seua candidatura aquest divendres.

Es tracta d’un repte que llança la Comissió Europea, que impulsa el projecte per a convertir cent ciutats europees en poblacions climàticament neutres el 2030.

El CEO de València clima i energia, Carlos Sánchez, ha explicat en Les Notícies del matí que el repte es que cap activitat, des dels desplaçaments fins el consum energètic, per exemple, no generen cap gas nociu per al medi ambient.

Per això, donada la complexitat d’aquest projecte tan ampli, no es tracta d’una iniciativa en què participarà únicament l’Ajuntament amb polítiques municipals, sinó que requereix la participació de la ciutadania, l’empresa privada o les universitats entre altres.

Per a aconseguir-ho, la Comissió Europea aportarà finançament i mitjans perquè l’activitat siga més sostenible. En aquest sentit, Sánchez ha explicat que cada districte de la ciutat seria capdavanter en un aspecte: “Hem elaborat un mapa de la ciutat amb els punts forts i febles respecte a l’emissió de gasos. El que farem, si finalment ens atorguen el projecte, serà convertir a cada barri en el barri pilot en un aspecte, per exemple, Ciutat Vella serà pionera quant a mobilitat i servirà d’exemple per a la resta de barris. Un altre barri, posem el cas, serà capdavanter en l’eficiència energètica dels edificis, amb la intenció de que al final del projecte tots els barris hagen pogut implantar canvis sostenibles”, argumentava el coordinador d’aquesta iniciativa durant la seua intervenció en Les Notícies del Matí.

Segons les bases que ha establit la Unió Europea, en aquest projecte podran participar un centenar de ciutats de tot el continent. València presentarà aquest divendres la seua candidatura. 

També et pot interessar

stats