El vaixell Open Arms torna a la frontera més mortífera del planeta

L’ONG reprén els rescats d’immigrants en el Mediterrani central malgrat la política de ports tancats d’Itàlia.

VÍDEO | El vaixell Open Arms torna a la frontera més mortífera del planeta

Fa quatre anys, la comunitat internacional va llançar un crit d’alarma davant la fotografia d’Aylan, un xiquet de tres anys que es va convertir en el símbol de la crisi de refugiats al Mediterrani central. Ara les imatges són unes altres, com la d’Óscar i la seua xiqueta Valeria, morts a la frontera entre els Estats Units i Mèxic. “Aquesta foto m’ha dolgut més que la d’Aylan. 6 mesos bloquejats. No aguantem més. Llevem l’àncora i ens n’anem. Abans presos que còmplices”, clamava en Twitter Óscar Camps, fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, com a preludi del retorn a la que es considera la frontera més mortífera del món.

El vaixell de l’organització humanitària estava fins aquest dimecres en el port de Nàpols, on mostrava el seu interior als visitants i els explicava les tasques de salvament al Mediterrani central, on seran l’única nau de rescat. Els últims mesos ha hagut de paralitzar les maniobres pels obstacles dels governs comunitaris, que han tractat de penalitzar la tasca humanitària de l’organització en repetides ocasions. A principi d’any, les autoritats espanyoles van impedir operar l’Open Arms, que va romandre cent dies bloquejat al port de Barcelona i finalment va salpar a l’abril amb la condició de portar ajuda humanitària a l’Egeu però sense participar en salvaments. 

Els bloquejos del govern italià

La justícia italiana, en concret la fiscalia de Ragusa, manté oberta una investigació contra la cap de missió, Anabel Montes, i el capità, Marc Reig, acusats d’afavorir la immigració il·legal en les costes de Líbia. I el vicepresident del govern i ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, manté tancats els seus ports als vaixells de les ONG que salven vides en el mar. Una prohibició blindada per un decret que estableix multes a qui la infringisca i que aquest dimecres ha sigut violada pel vaixell de l’ONG alemanya Sea Watch, després d’entrar sense permís en aigües de l’illa italiana de Lampedusa amb 42 immigrants a bord salvats enfront de Líbia i que ara es troba prop de la costa custodiada per agents policials.

També et pot interessar

stats