La vacuna d'Oxford amb AstraZeneca té un 70,4% d'efectivitat

L'antídot, per contra, és més barat i més fàcil de conservar que les vacunes de Pfizer i Moderna.

Dosis de la vacuna d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca
Dosis de la vacuna d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca / Reuters

La vacuna desenvolupada per la universitat anglesa d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca, anomenada Azd1222, prevé la Covid-19 en un 70,4% dels casos, segons indiquen resultats preliminars difosos aquest dilluns.

Aquestes dades contrasten amb l'elevada efectivitat mostrada pels preparats produïts per les companyies nord-americanes Pfizer i Moderna, amb un 95% i un 94,5% respectivament, si bé l'antídot britànic és més barat i fàcil de conservar. La vacuna d'Oxford pot ser emmagatzemada i transportada a una temperatura d'entre 2 i 8 graus centígrads i conservar-se fins a 6 mesos en aquestes condicions.

Els investigadors han assenyalat que el seu preparat "és eficaç per a previndre que moltes persones emmalaltisquen i s'ha demostrat que funciona bé en diferents grups d'edat".

En el seu comunicat de premsa, AstraZeneca confirma que no s'han registrat casos d'hospitalitzacions després del subministrament de les dosis de la seua vacuna en les proves així com tampoc cap cas greu.

Més de 20.000 voluntaris (la meitat al Regne Unit i la resta al Brasil) van participar en la tercera fase de les proves clíniques organitzades per la universitat d'Oxford, que ja va donar bons resultats de seguretat en la segona fase. En l'últim experiment, va haver-hi 30 casos de Covid-19 en persones que havien rebut dues dosis d'aquest antídot i 101 en el grup de control que va rebre una injecció innocua.

Una dada que encara no ha pogut explicar-se, segons la BBC, és que l'efectivitat de la vacuna va pujar al 90% en un grup de voluntaris als quals es va donar mitja dosi inicial seguida d'una dosi completa unes setmanes després.

El 19 de novembre, els investigadors d'Oxford van informar que la segona fase de proves clíniques demostrava que la seua vacuna és segura, amb pocs efectes secundaris, en persones sanes fins i tot de més de 70 anys i provoca una resposta immune en tots els grups d'edat, tant amb una dosi baixa com estàndard.

Sarah Gilbert, professora de vacunologia d'Oxford i responsable del projecte, ha declarat que l'anunci de hui "ens situa un pas més prop del moment en què podrem usar les vacunes per a posar fi a la devastació causada per la Covid-19". "Continuarem treballant amb els reguladors (les agències que han d'autoritzar la vacuna). Ha sigut un privilegi ser part d'un esforç multinacional que recollirà beneficis per a tot el món", ha afirmat.

En Twitter, el ministre britànic d'Empresa, Alok Sharma, ha qualificat de "molt prometedors" els resultats preliminars anunciats aquest dilluns. "Estem en la cúspide d'un enorme avanç científic que podria protegir milions de vides", ha afirmat.

La Unió Europea va firmar ja un contracte amb la farmacèutica i va comprometre 300 milions de dosis (amb un cost total de 870 milions d'euros). Espanya en rebrà 31,5 milions.

També et pot interessar

stats