La vacuna contra la Covid-19 no estarà disponible enguany, segons l’OMS

L'organització sanitària rebutja la realització de tests a tota la població perquè aportaria pocs beneficis.

La vacuna contra la Covid-19 no estarà disponible enguany, segons l’OMS
La vacuna contra la Covid-19 no estarà disponible enguany, segons l’OMS

La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient en l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha assegurat que la vacuna contra la Covid-19 no estarà disponible enguany. Tot i això, ha assenyalat que potser a principis de 2021 ja es podria comercialitzar, encara que ha avisat que cal ser realistes, ja que no donarà temps a desenvolupar-la en els sis mesos que queden de 2020.

No obstant això, durant les trobades “Converses 2020”, organitzades per elEconomista, ha assegurat que en poques setmanes hi haurà “bones notícies” sobre els tractaments que s'estan utilitzant en l'actualitat.

L'OMS rebutja fer tests massius

D'altra banda, Neira ha rebutjat la realització de tests de Covid-19 a tota la població perquè, al seu parer, aportaria “pocs beneficis”, ja que donaria una fotografia del moment actual, i caldria repetir-los cada dia. Així, ha destacat la necessitat que els tests es facen amb un “mostreig intel·ligent” per a ajudar a conéixer la situació de l'epidèmia del coronavirus tant a escala nacional com internacional.

Respecte a l'ús obligatori de les mascaretes, la dirigent de l'OMS ha comentat que l'OMS no estableix que hagen de ser obligatòries per a tota la població ja que poden implicar problemes a determinades persones com, per exemple, pacients amb patologies respiratòries. De fet, ha recordat que la higiene de mans és la mesura que “millor funciona” per a evitar la transmissió del virus, de la mateixa manera que el distanciament físic.

La immunitat contra el virus podria durar entre 6 i 12 mesos

Així mateix, Neira ha comentat que la immunitat contra el virus podria durar entre sis i dotze mesos. Aquesta hipòtesi es basa en la immunitat que han generat altres virus de la mateixa família, però no existeix evidència científica sòlida que ho corrobore.

De la mateixa manera, ha assenyalat que tampoc existeix una evidència científica sòlida sobre la hipòtesi que la calor afeblisca al coronavirus i el faça menys mortal, si bé ha recordat que tots els virus respiratoris tenen una estacionalitat.

Del que sí s'ha mostrat convençuda és que si hi ha una segona onada de contagis, especialment a Europa, no tindrà les mateixes dimensions ni generarà el mateix dramatisme que la primera. Segons ha explicat, gràcies a les “dràstiques” mesures de contenció del virus que s'han aplicat a Europa la transmissió s'ha reduït de forma “importantíssima”. A més, els sistemes de vigilància epidemiològica s'han millorat i són capaços de detectar “qualsevol senyal de fum per a apagar el foc”, i s'ha millorat “molt” el maneig clínic dels pacients.

Per això, la dirigent de l'OMS ha insistit en la necessitat de reforçar els serveis d'atenció hospitalària i d'atenció primària perquè tinguen capacitat de detectar, tractar, informar i rastrejar tots els casos de coronavirus i que, a més, la població siga “molt disciplinada” a l'hora d'acceptar la quarantena o l'aïllament.

També et pot interessar

stats