La UPV documenta el pas de 120 balenes per les costes de Dénia

La Universitat Politècnica de València, que investiga la migració d'estos rorquals cap a l'Atlàntic, ha aconseguit monitorar i seguir per satèl·lit els moviments de tres animals

Estudien la població de balenes / UPV

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha certificat el pas de prop de 120 rorquals enfront de les costes de Dénia (Marina Alta) dins de la campanya d'investigació de la migració cap a l'Atlàntic d'este cetaci, el segon animal més gran del planeta, amb una mida mitjana d'entre els 18 i els 24 m.

Esta balena, de cos gris, panxa blanca i barbes en lloc de dents, és una visitant habitual de les costes alacantines, sobretot entre juny i juliol. El seguiment de la UPV aspira a comprendre millor el procés de migració i avaluar els riscos per a la conservació de l'espècie, per l'activitat naval, el soroll submarí i la contaminació.

L'equip de la UPV, comandat pels investigadors Eduardo Belda i Víctor Gallego, valora la campanya d'enguany com un èxit: han monitorat tres animals amb marques satel·litàries, que permeten estudiar les seues rutes migratòries, han documentat els moviments amb 21 "fotoidentificadors" i han aconseguit dos mostres de genètica mitjançant tècniques no invasives, agafant una mostra de la bufada de l'animal mitjançant un dron.

Un grup de rorquals al pas per les costes de Dénia
Un grup de rorquals al pas per les costes de Dénia / UPV

Per a estudiar el comportament dels animals, la UPV desplega un equip terrestre —que detecta el pas de les balenes des d'un punt en terra— i un altre a la mar, que s'encarrega de la presa de mostres.

Enguany, han comptat amb la col·laboració d'investigadors del Tethys Research Institute —organització sense ànim de lucre per a la conservació marina— i del veler Malizia Explorer, dedicat a l'exploració científica i la conservació dels oceans.

L'equip de la UPV a bord del Malizia Explorer
L'equip de la UPV a bord del Malizia Explorer / UPV

“El rorqual comú s'ha convertit en una espècie emblemàtica per a la zona i és un atractiu turístic i objecte d'estudi científic. El nostre treball busca comprendre millor la seua presència i comportament, amb l'objectiu de contribuir-ne a la conservació i a la gestió sostenible de la zona", han valorat Belda i Gallego.

També et pot interessar

stats