La UPV desenvolupa un mètode de diagnosi no invasiva de l’arrítmia
Mitjançant un model 3D poden identificar el millor tractament per a cada pacient sense tocar-lo
La Universitat Politècnica de València (UPV), a través del grup Itaca acaba de presentar una ferramenta digital, barata i gens invasiva, que identifica cada tipus d'arrítmia, una malaltia que una de cada dues persones al món patirà en algun moment de la seua vida en alguna de les seues formes. Moltes persones en poden tindre en moltes ocasions i no els afectarà mai, però per a altres poden acabar en la mort sobtada.
L’arrítmia és una condició cardíaca que fa que el cor no funcione correctament. Mentre un cor sa emet impulsos elèctrics des de totes les parts del cor en cada batec, un amb arrítmia llança el colp elèctric des d'una única part i es propaga fins a la resta del múscul.
Per a iniciar el procés, el grup COR de l'Institut Itaca de la UPV ha creat una nova manera d'analitzar les arrítmies mitjançant un jupetí d’elèctrodes que s'adhereixen a la pell i que registren l’activitat elèctrica del cor, indica Carlos Fambuena, investigador de l’equip.
Mitjançant els senyals que reben els elèctrodes, es genera una imatge en 3D del cos del pacient que crea un mapa amb totes les línies de l'electrocardiograma per a veure com es propaguen els batecs.
Inés Llorente, altre membre de l’equip, explica que tota la informació que recull el jupetí es processa en directe i els permet elaborar el que es coneix com a bessó digital, és a dir, una reproducció de l’activitat elèctrica del cor del pacient. En aquest model es poden provar diferents teràpies en el cor per a guiar els metges i metgesses per a saber com abordar millor els tractaments de forma personalitzada per a cada pacient. I tot això de forma no invasiva, és a dir, sense tocar el pacient, puntualitza Llorente.
Aquesta ferramenta innovadora amb segell valencià es presenta aquesta setmana davant de la comunitat internacional als Estats Units.