Només una de cada cinc persones que poden patir un infart o un ictus coneix els factors de risc

L’Hospital Clínic de València ha organitzat una jornada de proves diagnòstiques per a detectar les condicions asimptomàtiques que perjudiquen la salut cardiovascular

Proves per a detectar l'ictus de manera precoç

Els accidents cardiovasculars com els infarts o els ictus suposen la primera causa de mort a Espanya, però només una de cada cinc persones que presenten factors de risc saben que són candidates a patir-los. La causa és que la gran majoria d’aquestes condicions prèvies, com ara la hipertensió o els alts nivells de colesterol, són asimptomàtiques.

“Tindre uns nivells alts de colesterol o triglicèrids no fa mal”, explica la cardiòloga Clara Bonanad, una de les participants en la jornada de proves diagnòstiques organitzada per l’Hospital Clínic de València. Les proves que han fet al llarg del matí han demostrat que només quinze minuts són prou per a detectar si una persona té un risc elevat de patir un accident cardiovascular. N'hi ha prou amb una xicoteta entrevista en què es pregunta per qüestions com el pes, els hàbits o els antecedents familiars, un control de tensió arterial i una analítica de sang. 

Aquest tipus de proves permeten actuar, des de l’atenció primària i el canvi d’hàbits dels pacients, abans que les cardiopaties o problemes circulatoris apareguen. Fugir del tabac, l'alcohol i el sedentarisme i cuidar la dieta són algunes de les mesures clau per a reduir el risc de patir un infart o un ictus, segons els experts. Una prevenció fonamental per a evitar un problema greu de salut que l’any 2021 va acabar amb la vida de quasi 120.000 persones a Espanya. 

També et pot interessar

stats