Universitats planteja una acreditació amb currículum abreujat per a donar classe

L'avantprojecte de llei inclou l'agilitació de les acreditacions del professorat, que podran ser digitals.

Imatge d'arxiu d'un professor universitari
Imatge d'arxiu d'un professor universitari / UPNA

El Ministeri d'Universitats ha enviat aquest dimarts als rectors, sindicats i a les comunitats una nova versió de l'avantprojecte de Llei per al futur estatut del personal docent i investigador, que inclou l'agilització de les acreditacions, que podran ser digitals i amb un currículum abreujat.

Es proposa una reformulació i una digitalització dels procediments per a avaluar l'acompliment acadèmic, de manera que se simplifique el procés d'acreditació, sol·licitant un currículum abreujat i la documentació mínima per a acreditar els criteris establits per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (Aneca).

Ho ha assenyalat en un comunicat el departament que dirigeix Manuel Castells, que ha explicat que el document entra ara en una nova ronda de conversa, treball i aportacions per part dels actors prèvia a la formalització del document i a la seua tramitació legislativa.

El nou esborrany estableix la definició d'una figura docent per a cadascun dels tres nivells de progressió: incorporació, consolidació i promoció. Així, la figura d'entrada a la carrera acadèmica seria la de professor doctor i és requisit tindre el títol de doctor i una acreditació. És un contracte temporal i amb dedicació a temps complet. La consolidació s'aconseguiria llavors amb una plaça de titular, que seria de caràcter indefinit i també amb dedicació a temps complet. Finalment, la fase de promoció s'obtindria amb la figura de catedràtic.

Equiparar al professorat contractat i el funcionari

Universitats també vol "equiparar drets i deures entre el professorat contractat i el funcionari", i es planteja la creació de les figures laborals de titular i catedràtic contractats d'universitat, anàlogues a les de la via funcionarial. Igualment, es busca promoure programes de selecció de personal docent i investigador temporal per part de les universitats per a dignificar les condicions laborals del professorat temporal.

També et pot interessar

stats