La Universitat Popular celebra 120 anys d'existència a València

La institució va ser creada per l'escriptor, polític i periodista Vicent Blasco Ibáñez el 8 de febrer del 1903 per a fer accessible la cultura a la ciutadania

Un grup d'alumnes treballa en un curs de la Universitat Popular de València
Un grup d'alumnes treballa en un curs de la Universitat Popular de València / Universitat Popular de València

La Universitat Popular celebra 120 anys d'existència amb 31 seus distribuïdes pels barris de València i nous espais socioculturals al Palauet d'Aiora, la Nau de Ribes i Benicalap. Per les aules passen cada curs al voltant de 50.000 persones. Ara, obrirà una nova seu a Campanar, que se sumarà a les ja existents. El lema conserva tota la vigència: "Fer accessible a tots la cultura, eliminar la desigualtat, i fomentar una ciutadania crítica, informada i conscient".

"Hui és un dia d'enhorabona: primer, pels reconeixements a les nombroses entitats socials que efectuen una labor necessària, útil i molt important per a la ciutadania; i, en segon lloc, perquè hui precisament celebrem el 120é aniversari de la Universitat Popular de València", ha asseverat l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que ha presidit aquest dimecres l'acte commemoratiu de la fundació d'aquesta institució, creada per l'escriptor, polític i periodista Vicent Blasco Ibáñez el 8 de febrer del 1903.

Acompanyat per la presidenta de la Universitat Popular, la regidora Isabel Lozano, l'alcalde ha fet lliurament dels guardons a les entitats de barri, urbanes i supramunicipals, que han sigut reconegudes per la labor social i la col·laboració amb els diferents centres de la institució municipal: les associacions veïnals de l'Illa, Benimaclet i la Malva-rosa, l'associació Amics del Carrer, l'associació de dones Antígona, València Acull, Aministia Internacional València, el Museu de Prehistòria de València, Farmamundi, i, finalment, el reconeixement especial del jurat a Creu Roja.

A més, s'ha elaborat un programa d'activitats commemoratives que es prolongarà fins al mes de setembre, com conferències, exposicions, visites guiades i teatralitzades, lectures participatives, trobades, la presentació d'un audiollibre sobre les universitats populars del món i un acte col·lectiu al centre UP Palauet d'Aiora, entre altres activitats. El primer serà del 21 al 28 de febrer: la plaça de la Reina acollirà una trobada de participants dels 31 centres ja oberts i una exposició en l'aire lliure sobre la història i l'actualitat de la universitat.

També et pot interessar

stats