La Unió denuncia que el 20% de les explotacions valencianes de llet han hagut de tancar

Les explotacions d'oví han passat de huit a quatre, les de caprí de 74 a 59 i les de boví de 17 a 14

Les explotacions de llet valencianes, en crisi / À Punt NTC

La Unió Llauradora i Ramadera ha denunciat la desfeta del sector lacti durant el 2022 a la Comunitat Valenciana, amb un tancament de granges superior a les xifres habituals. Les dades publicades pel Ministeri d’Agricultura xifren la baixada d’explotacions de llet valencianes en oví en un 50%, en caprí en un 20%, i en boví en un 18%.

Aquestes estadístiques situen a la Comunitat Valenciana com una de les més afectades de tot l’estat espanyol. Les granges bovines s’han reduït de les huit que hi havia el desembre de 2021, a quatre el desembre de l’any passat; les de boví han passat de 17 a 14 en aquest mateix període i les de caprí han disminuït des de les 74 explotacions fins a les 59.

En total s'han produït 60.000 tones menys de llet en el conjunt estatal, amb una caiguda en la producció respecte a l'any passat de l'1,8% de llet d'ovella, 2,2% de llet de vaca i 2,2% de llet de cabra. A més, la Unió ha destacat que durant el 2022 s'han incrementat considerablement els costos de producció, principalment de pinsos. A això caldria afegir-li els augments en costos d'electricitat, mà d'obra, gasoil o productes veterinaris.

L'organització critica que la indústria només ha considerat pujades raonables de preu massa tard. Per això, proposa ajudes per als productors i l'establiment d'un sistema públic d'elaboració de costos de producció de referència per als contractes agroalimentaris, obligatoris establits en la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària.

L’organització assegura que tots veiem “campanyes de promoció esplèndides” que destaquen la importància de les granges “per a mantindre un medi rural viu”, però que darrere de tot açò s’amaga la realitat: “un sector que en molts casos no aconsegueix rendibilitat, i que en els pocs casos en els quals ho fa, no és suficient per a tindre una vida digna perquè hi haja un relleu suficient en el sector”. “Abans d'una publicitat bonica ha de vindre la remuneració justa”, sentencien.

També et pot interessar

stats