Els xicotets agricultors exigeixen mesures d'emergència per la pujada de preus
El model d'agricultura familiar valenciana, "en risc de desaparició"
La direcció de la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA) de la Comunitat Valenciana ha reclamat al president de la Generalitat, Ximo Puig, que el govern autonòmic impulse "tots els esforços possibles" per a salvaguardar el model d'agricultura familiar valencià, a més d'aprovar mesures d'emergència per a frenar l'escalada en els costos de producció en el sector agrari i ramader.
Representants del sindicat agrari s'han reunit aquest dilluns amb el cap del Consell per a estudiar la realitat de l'agricultura valenciana i els problemes que afecten els agricultors i ramaders. En la trobada, el seu secretari general, Ricardo Bayo, i el seu secretari d'organització, Manuel Peña, han defensat davant de Puig la necessitat de protegir el model d'agricultura familiar valenciana, que consideren "en risc de desaparició".
Paral·lelament, l'entitat ha traslladat a Puig els problemes que pateixen els xicotets agricultors per l'increment del cost de l'aigua. En vista d'un escenari d'emergència energètica com l'actual, defensen la necessitat que les línies d'ajudes per a inversions en la reducció de costos energètics s'agilitzen tant com es puga perquè es puguen iniciar les inversions al més prompte possible.
Una altra de les principals problemàtiques que "asfixien" els professionals de l'agricultura valenciana serien les males pràctiques esteses i normalitzades en sectors com el citrícola, que van des de l'arredoniment de l'arrova a 13 quilos (quan en realitat són 12,78 quilos) fins a incloure l'IVA en el preu del producte.
Urgència en la recerca de solucions
Atesa aquesta situació, UPA veu necessari que l'Agència Valenciana d'Informació i Control Agroalimentari (AVICA) es dote de personal i "es pose en marxa sense més demora", ja que "estem a meitat d'una de les campanyes més importants de la Comunitat Valenciana".
Una altra de les "assignatures pendents" que apunta per al 2023 és el desenvolupament de la Llei d'estructures agràries, aprovada el 2019 i que ha de ser l'eina amb la qual garantir la viabilitat i sostenibilitat del sector agrari. També creu necessari un pla de xoc per a millorar la relació entre les oficines comarcals agràries (OCA) i els agricultors, amb mesures concretes per a agilitzar la tramitació d'expedients en el sector agrícola.
Finalment, i amb vista al futur, el sindicat insisteix en la necessitat de la participació activa de la Generalitat per a aconseguir que es posen en marxa les solucions necessàries per a refermar el sector primari en l'ecosistema innovador valencià.