La pigota ovina, la nova crisi ramadera de la qual, de moment, s'han salvat les explotacions valencianes

La Unió Ramadera convida a la calma les 1.400 explotacions valencianes, tot i la proximitat dels brots de Castella-la Manxa, on més se n'han detectat a Espanya d'un virus inèdit des del 1968

La Junta de Castella La Manxa ha immobilitzat 3,5 milions d'animals en sis mil explotacions
La Junta de Castella-la Manxa ha immobilitzat 3,5 milions d'animals en 6.000 explotacions / Ismael Herrero (Efe)

Les explotacions ramaderes valencianes miren de reüll cap a la veïna Castella-la Manxa, la regió més afectada per l'última crisi sanitària de l'Estat. L'autonomia ha immobilitzat 3,5 milions d'ovelles i cabres en sis mil explotacions per un brot de pigota. El primer des del 1968. No afecta la llet ni la carn, però és letal per als animals i altament contagiós. Per això s'estan prenent mesures dràstiques perquè no es propague a la resta d'autonomies. 

La junta manxega ha immobilitzat tota la cabanya ovina i caprina, amb l'excepció de Guadalajara, a més de sacrificar 38.000 animals a les finques infectades. De la gran majoria, 20.000 animals, n'era propietari Antonio González, un ramader de Conca. "Ens maten les ovelles, però no la il·lusió", ha declarat a Efe, després de jurar que no tirarà la tovallola. 

La decisió s'ha precipitat per la detecció d'un brot en una gran explotació de Ciudad Real, allunyada dels brots inicials de Conca. Ja n'hi ha 26 al conjunt d'Espanya. Les veus expertes no s'expliquen com s'ha pogut controlar l'epidèmia l'inicial, a Granada, i descontrolar-se a Castella-la Manxa. 

La Unió Llauradora no amaga la preocupació per a situació del brot, però convida a la calma les 1.400 explotacions repartides a l'interior de la Comunitat Valenciana, que acull 200.000 animals. El secretari general de la Unió, Carles Peris, creu que les mesures de bioseguretat adoptades "semblen les correctes" i destaca que el ramat valencià, agrupat en explotacions de grandària mitjana o menuda, no està tan exposat al risc com les grans instal·lacions manxegues. "Ací no es compra ramat de fora. Tenim la preocupació, però pensem que de moment podem estar tranquils si bé això no vol dir que no et puga aparéixer", ha explicat a preguntes d'À Punt. 

La crisi va començar el 19 setembre amb la detecció d'un primer brot a Benamaurel (Granada). Des d'allí, presumptament, va botar a Conca, on es detectaren inicialment contagis en huit explotacions d'oví. En dues d'elles, a La Alberca de Záncara i Tébar, els brots es van reproduir, una vegada es creien controlats, al gener. Ara, al febrer, se n'ha trobat un altre a Alcázar de San Juan, ja a la província de Ciudad Real.

La pigota és ser un virus persistent, capaç de sobreviure mesos i fins i tot anys a temperatura ambient si es donen les condicions adequades. Feia mig segle que no s'havien registrat casos a Espanya, però no així a Grècia, Bulgària o el nord d'Àfrica, on és un problema endèmic.

També et pot interessar

stats