La Unió demana a l'administració que facilite l’accés de la ramaderia als boscos per a la neteja

L’organització demana habilitar mitjans per a donar menjar als animals que han sobreviscut a les granges perjudicades

Diversos bombers treballen en l'extinció de l'incendi declarat a Vilanova de Viver
Diversos bombers treballen en l'extinció de l'incendi declarat a Vilanova de Viver / Manuel Bruque (Efe)

L’incendi forestal de l’Alt Millars ha portat la Unió Llauradora i Ramadera a anunciar que sol·licitarà a la Generalitat i al govern central una sèrie de mesures per a fer front “al greu mal” que ha deixat el foc i d’altres “per a evitar que es produïsca en el futur”. L’organització ha demanat considera la ramaderia extensiva “fonamental per a evitar els incendis forestals” i recomana que es modifique l'orde d'ajudes per al control de la vegetació natural “per a fer-la menys enrevessada, ja que ara presenta moltes dificultats per a quadrar els llocs de pastura amb la realitat del territori”. A més, volen agilitzar la tramitació i resolució. “En casos com els incendis que s'estan patint, cal establir urgentment corredors per a l'accés a superfícies de pastures i evitar sobrecostos per alimentació amb pinsos o palla”, han assenyalat.

La Unió també reclama suport econòmic per als diversos sectors “perquè tornen a la normalitat productiva al més prompte possible”, però també que destinen ajudes directes a les parcel·les que es troben en zones geogràfiques de perill d'incendi, “ja que són el millor tallafoc per a evitar la posterior propagació”, han afirmat. 

En el cas dels apicultors, acabaven d’iniciar la campanya de la mel de romer. A més, moltes granges estan completament calcinades i n’hi ha d’altres amb talls d’aigua i electricitat que “han pogut ocasionar la mortaldat d’animals”. Per als que hagen sobreviscut, l’organització ha demanat recursos, com aigua i aliment. A més, “els llauradors i ramaders necessitaran ajudes per a tornar a començar amb l'activitat a camps i granges”.  

Incentius per evitar el despoblament

L'organització agrària ha demanat a l’administració adoptar “una política rural i ruralista, que mantinga la població i l'activitat agrària”, amb incentius sobretot als llauradors i ramaders joves que “desitgen treballar i mantindre's en el sector”. “Les polítiques actuals basades en l'extrema protecció no han funcionat i acaben convertint-se en desprotecció, cal fer un model de gestió forestal diferent”, ha afirmat Carles Peris, secretari general de l’organització.

Tancs d’aigua més accessibles

Per a posteriors incendis, “que de manera irremeiable es produiran i afectaran principalment muntanya, zones cultivades i les abandonades”, la Unió ha demanat que es puga accedir —sempre que siga possible— al costat dels efectius de bombers a les granges afectades amb cisternes d'aigua per a donar aigua i menjar als animals que han sobreviscut. També han proposat que es pressuposte anualment una dotació econòmica suficient per a compensar als propietaris de terrenys agrícoles que disposen de tanc d'aigua, en cas que s’utilitze com a recurs en l'extinció d'incendis o per a subministrar aigua a les granges de les zones incendiades.

Seguiment de parcel·les afectades 

L'organització suggereix que es realitze un seguiment de les parcel·les afectades per un incendi i es compensen les pèrdues de producció en els anys següents al sinistre, per poda severa de recuperació o crema definitiva del cultiu. També demana que es concedisquen ajudes a les persones propietàries de terreny privat afectat per un incendi per a la posterior neteja.

Assegurança agrària

També sol·liciten a la Conselleria d'Agricultura que assumisca la franquícia de l'assegurança agrària corresponent a aquest risc d'incendi i de fauna salvatge. Sobre aquest aspecte de la fauna, demana que es facilite, amb la distribució de precintes, la caça en zones postincendi amb elevada població de fauna salvatge per a evitar més danys en les parcel·les afectades i no afectades per la falta d'aliment per als animals.

També et pot interessar

stats