La Unesco estudiarà la situació de Doñana en la seua pròxima reunió

L’Organització està preocupada i considerarà incloure l’aiguamoll a la llista de patrimoni en perill

Una imatge d'arxiu de Doñana
Una imatge d'arxiu de Doñana / Europa Press

La Unesco està "preocupada" pels canvis en la normativa de regadiu de la zona de Doñana —que preveuen ampliar formalment la zona de regadius— i el seu Comité de Patrimoni Mundial de la Humanitat estudiarà la seua situació en la seua pròxima reunió, amb la inclusió del parc del sud d'Espanya en la seua llista de patrimoni en perill entre les opcions a considerar.

Fonts de la Unesco han indicat aquest dijous que, si bé encara és molt prompte i aquesta classe de processos requereixen diversos passos preliminars, la inclusió de Doñana en la llista de Patrimoni Mundial en Perill és "una opció" entre les que podrien discutir en una reunió que se celebrarà a l'Aràbia Saudita a la fi de l'estiu.

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura ha recordat també que, en els últims anys, aquest mateix comité va estar expressant "constantment" la seua preocupació per la sobreexplotació de l'aqüífer de Doñana i les seues possibles repercussions, ja que el parc va ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco en 1994.

Les mateixes fonts han recalcat que la creixent dessecació de les masses d'aigua de la zona està afectant directament les poblacions d'ocells aquàtics i es veu agreujada per la recent sequera excepcional i posa en greu risc l'excepcional biodiversitat del Parc Natural.

Per això la Unesco està preocupada pels informes sobre possibles canvis relatius al Pla Especial d'Ordenació de les Zones de Regadiu situades al nord de la corona forestal de Doñana", ja que recentment el govern conservador d'Andalusia ha aprovat els tràmits d'una llei, que preveu ampliar formalment la zona de regadius on es troba Doñana.

Ja en el 2021, el Comité de Patrimoni va demanar a Espanya que implementara les seues polítiques per a clausurar tots els pous il·legals, i actualment continuen treballant amb l’Estat espanyol per a garantir que "es protegisca el valor universal del lloc", segons han subratllat les fonts.

Declarat parc Reserva de la Biosfera per la Unesco (1980) i Patrimoni de la Humanitat (1994), Doñana és un dels espais protegits més coneguts d'Europa i l’aiguamoll més gran del continent, que es desplega en una desena de municipis de Huelva, Sevilla i Cadis a través de dues figures formals: el parc nacional (1969) i el parc natural, creat en 1989 i ampliat en 1997.

També et pot interessar

stats