La Unesco adverteix que Doñana podria deixar de ser patrimoni de la humanitat amb la llei de regadius

L’organització ha advertit en els últims anys sobre "la sobreexplotació" de l'aqüífer i els possibles impactes 

Vista aèria de la llacuna de Santa Olalla del parc nacional de Doñana
Vista aèria de la llacuna de Santa Olalla del parc nacional de Doñana / CSIC

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha advertit aquest dijous que el projecte de llei de regadius de la Junta d'Andalusia "podria posar en perill" el reconeixement del parc nacional de Doñana com a patrimoni de la humanitat.

El Comité del Patrimoni Mundial ha advertit periòdicament durant els últims anys sobre "la sobreexplotació de l'aqüífer i els seus possibles impactes". Així, la Unesco ha assenyalat que la creixent dessecació de les masses d'aigua "afecta directament les poblacions d'ocells aquàtics i es veu agreujada per l'excepcional sequera recent, que posa en greu risc l'excepcional biodiversitat del parc".

Després d'una missió de seguiment d'experts, la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa i la Convenció de Ramsar sobre els Aiguamolls, el Comité del Patrimoni Mundial va sol·licitar en 2021 a Espanya que continuara amb la implementació urgent del Pla de la Maduixa en la forma actual. Per això, la Unesco ha avisat que els canvis legislatius proposats en l'àmbit regional per la Junta d'Andalusia a aquest pla són, per tant, "contraris a les sol·licituds del Comité".

La pròxima sessió del Comité del Patrimoni Mundial que se celebrarà el setembre examinarà l'estat de conservació del lloc i decidirà les mesures necessàries. Aquestes inclouen, entre altres, una nova missió de seguiment reactiu i, com a últim recurs, la possibilitat d'inscriure el lloc en la Llista del Patrimoni Mundial en Perill si el comité considera que les característiques essencials del lloc "estan amenaçades per perills determinats, específics i immediats".

També et pot interessar

stats