Una de cada tres morts associades a la calor es deu al canvi climàtic

La Universitat de València ha participat en l'estudi, que conclou que Espanya és un dels països del sud d'Europa on més calfament s'ha observat

Cotxes traient fum en un embús de trànsit.
Cotxes traient fum en un embús de trànsit

L’escalfament global afecta la salut humana de moltes maneres. Una és l'augment de la mortalitat associada a la calor, l'impacte real de la qual no s'havia calculat mai. Ara, per primera vegada, un estudi ha confirmat que, en les últimes dècades, almenys una de cada tres d’aquestes morts va ser conseqüència del canvi climàtic.

La investigació, dirigida per la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) i la Universitat de Berna (Suïssa) i feta en col·laboració amb la Universitat de València, Barcelona, Santiago de Compostel·la i Madrid, conclou que entre el 1991 i 2018, el 37% de les morts relacionades amb la calor es van deure al canvi climàtic.

L'estudi adverteix a més que els canvis locals del clima i la vulnerabilitat de la seua població, van disparar el percentatge de morts als països d'Amèrica Central i del Sud (fins al 76% a l'Equador o Colòmbia, per exemple) i del sud-est asiàtic (entre el 48% i el 61%).

La investigació, que s'ha publicat aquest dilluns en la revista Nature Climate Change, es basa en dades de 732 localitats de 43 països de tot el món, la major realitzada fins hui.

Espanya, un dels països europeus on més ha crescut el calfament

Segons els autors de l'estudi, Espanya és un dels països del sud d'Europa on més calfament s'ha observat. "En termes relatius i durant el període estudiat, Espanya va tindre un 30% de morts relacionades amb la calor atribuïdes al canvi climàtic induït per l'ésser humà", revela el coautor de l'estudi i investigador del CSIC, Aurelio Tobías.

Concretament, el nombre de morts per calor relacionada amb el canvi climàtic "és de 704 per any en el període d'estiu en les capitals de província d'Espanya, en concret, 177 a Madrid, 94 a Barcelona i 39 a Sevilla", puntualitza.

A la vista d'aquestes dades, l'estudi adverteix que és vital adoptar com més prompte millor mesurades d'adaptació més eficients i estratègies de mitigació ambicioses que reduïsquen al màxim la mortalitat atribuïble a la calor.

Ara com ara, la temperatura mitjana mundial ha augmentat al voltant d'1°C, però això és només "una fracció del que podria pujar si les emissions continuen creixent sense control".

També et pot interessar

stats