Una tercera sentència condemna Sanitat per la falta de material de protecció per als metges

Un jutjat de València obliga la conselleria a indemnitzar amb 4.500 euros als facultatius, encara que Puig avança que “quan no s’està d’acord”, el seu govern recorre les sentències

La sentència admet que les mascaretes FFP2 no estaven a l'abast de tot el personal sanitari
La sentència admet que les mascaretes FFP2 no estaven a l'abast de tot el personal sanitari / Europa Press

A la Conselleria de Sanitat Universal li arriba una nova condemna, la tercera, per la falta d’elements de protecció per als sanitaris que van treballar durant la primera onada de la pandèmia. En aquest cas, ha sigut el jutjat social número de 10 de València, el que ha condemnat la Generalitat a indemnitzar amb 4.500 euros als metges afectats.

El jutjat estima així la denúncia del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana, que va presentar una demanda col·lectiva, en cinc jutjats valencians, en representació de prop d’un miler de metges.

En el cas de la que es coneixia aquest dilluns, la tercera desfavorable per a Sanitat, l'equip jurídic del Sindicat Mèdic estudia recórrer-la davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana perquè les quantitats a indemnitzar s'ajusten a allò que reclamava en la demanda i de conformitat amb el que va acordar en l'anterior sentència el jutjat social número 5 d'Alacant, que establlia indemnitzacions que anaven dels 5.000 als 49.000 euros.

El sindicat ha manifestat la seua satisfacció pel reconeixement del jutjat, que estableix com a fets provats que "els mitjans de protecció de què disposava la demandada eren insuficients per a fer front als perills de contagi a què es trobaven exposats els metges que van continuar exercint la seua funció en tot moment".

"De fet, se'ls va arribar a proporcionar una mascareta quirúrgica per a diversos dies o, com a màxim, una màscara per dia en els serveis en els quals hi havia un risc més elevat, concretament en Urgències. Les mascaretes FFP2 es trobaven guardades a pany i clau i només eren subministrades en casos concrets. Els facultatius tampoc disposaven de guants ni de bates", indica la sentència feta pública aquest dilluns.

És cert que no teníem tot el material necessari, però és el que no ho va tindre ningú Ximo Puig - President de la Generalitat

Preguntat per aquesta nova sentència, que el cap del Consell, Ximo Puig, afirmava desconéixer, ha destacat que la Comunitat Valenciana “va ser la primera capaç d’aconseguir-ne, en un mercat molt difícil, el subministrament", en referència al material de protecció per als sanitaris. “És cert que no teníem tot el material necessari, però és que no el va tindre ningú”, apuntava.

Sobre la possibilitat de recórrer la sentència, Puig ha indicat que la voluntat del seu govern és “complir les sentències i, quan no s’està d’acord, es recorre, sempre vetlant per l’interés general de la ciutadania”, aclaria.

La nova sentència judicial condemnatòria per a Sanitat també reflecteix que la Conselleria de Sanitat tenia menys mitjans dels necessaris i, per tant, la condemna a indemnitzar als metges demandants amb 4.500 euros en haver estat exposats a risc de contagi de coronavirus en els centres de salut i hospitals.

També et pot interessar

stats