Una sentència pionera reconeix la Covid-19 com a malaltia professional a un administratiu d’un ambulatori

La decisió judicial obri la porta a noves reclamacions de treballadors dels centres sanitaris. El CSIF estima que a la Comunitat Valenciana en poden haver-hi entre 25 i 30 peticions

Un sanitari treballa en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI)
Un sanitari d'una UCI d'un hospital valencià

La justícia ha reconegut, per primera vegada, que la Covid-19 és una malaltia professional. Així ho recull una sentència pionera, del jutjat social de Talavera de la Reina, que contempla que un administratiu d’un centre de salut es va infectar de coronavirus mentre treballava, i les complicacions derivades de la malaltia el van obligar a estar un temps de baixa, segons recull la Cadena Ser.

Aquesta sentència obri la porta a noves reclamacions, que el sindicat CSIF s’ha compromés a promoure, de treballadors que puguen estar en la mateixa situació. En el cas de la Comunitat Valenciana, ja hi ha entre 25 i 30 reclamacions, d'acord amb les xifres que té el CSIF.

L’afectat és un auxiliar administratiu que es va infectar de coronavirus en el seu lloc de treball i després va estar de baixa en dues ocasions per les complicacions respiratòries que li va generar la malaltia, algunes de les quals se li han quedat com a seqüeles, com conta la Cadena Ser. 

Aquest treballador va acudir a la justícia després que la Seguretat Social i la mútua negaren que la seua era una malaltia professional. La sentència reconeix que l’auxiliar administratiu va haver d’estar de baixa per la síndrome respiratòria aguda severa derivada de la infecció per coronavirus, és a dir, va patir una de les patologies que sí estan contemplades com a malaltia professional. 

Així mateix, el jutjat de Talavera de la Reina que ha portat el cas admet que l’assalariat va estar exposat al coronavirus per la seua professió, segons recull la Cadena Ser. 

Atenent les estadístiques del Ministeri de Sanitat, 120.000 sanitaris s’han contagiat de coronavirus des de l’inici de la pandèmia, però com a víctimes d'accidents de treball només es recullen 26 persones i 14.358 accidents laborals vinculats a la Covid-19. 

Des del sindicat CSIF asseguren que aquesta sentència obri la porta a reclamacions d’altres assalariats que també s’han contagiat mentre treballaven. El sindicat defén que s’ha de reconèixer la Covid com a malaltia professional no sols als sanitaris, com metges o infermers, sinó a tot el personal que treballa als centres sanitaris o sociosanitaris, independentment de la malaltia professional que desenvolupen. Una trentena de persones ja han iniciat aquesta reclamació, segons asseguren fonts d'aquest sindicat.

També et pot interessar

stats