El contagi per coronavirus a la faena és accident laboral i pot derivar en sancions per a l’empresa

Irregularitats en les mesures de protecció suposaran recàrrecs, indemnitzacions per defunció o responsabilitats civils i penals.

Treballadors d'una cadena de muntatge protegits amb màscares i guants en una imatge d'arxiu
Treballadors d'una cadena de muntatge protegits amb màscares i guants en una imatge d'arxiu

El contagi per coronavirus al lloc de treball es considera accident laboral amb caràcter general, segons detalla el decret de mesures d'ocupació agrària que aquest dimecres ha publicat el BOE. Aquesta consideració implica que, en cas d’irregularitats en les mesures de protecció, les empreses hauran de fer front a

recàrrecs, indemnitzacions per defunció o responsabilitats civils o penals.

Les mútues d'accidents laborals ja estan aplicant la consideració d'accident laboral a la infecció per coronavirus al lloc de treball sobre la base de la modificació del reial decret aprovat el 10 de març, a través del criteri 4/2020 de la Direcció General d'Ordenació del dia 12 de març.

Penalitzacions del 30% i del 50% de les prestacions

La Llei general de la Seguretat Social estableix que totes les prestacions econòmiques que tinguen la seua causa en accident de treball o malaltia professional s'augmentaran, segons la gravetat de la falta, d'un 30% a un 50%.

Aquest increment es produirà sempre que la lesió es produïsca per equips de treball o en instal·lacions que no disposen dels mitjans de protecció reglamentaris, els tinguen inutilitzats o en males condicions.

També quan no s'hagen seguit les mesures de seguretat i salut en el treball. El pagament del recàrrec recaurà directament sobre l'empresari, una actuació que pot comportar fins i tot responsabilitats penals.

També et pot interessar

stats