Cada cinc dies mor un treballador a la Comunitat Valenciana per un accident laboral

Els sindicats adverteixen que la caiguda d'activitat per la Covid-19 no ha evitat xifres "inassumibles" de sinistralitat laboral, amb 42.924 accidents el 2020

Un operari treballant en una imatge d'arxiu
Un operari treballant en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La caiguda de l'activitat econòmica en el primer any de pandèmia no ha evitat que tornen a registrar-se xifres "inassumibles" de sinistralitat laboral a la Comunitat Valenciana, i malgrat que s'han reduït respecte a 2019, no ho han fet "en termes proporcionals" a la caiguda d'activitat. Els sindicats majoritaris denuncien, a més, que els professionals contagiats amb la Covid no estan rebent el reconeixement com a malaltia professional.

Així ho han advertit el secretari d'acció sindical, salut laboral i medi ambient de CCOO PV, Daniel Patiño, i la subsecretària general i de salut laboral, medi ambient i cooperació d'UGT-PV, Marisa Baena, amb motiu del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball.

En concret, la Comunitat Valenciana ha tancat 2020 amb un total de 42.924 accidents laborals, 73 dels quals mortals (55 durant la jornada laboral i 18 in itinere). La majoria s'han produït en els sectors de la construcció i la indústria manufacturera, principalment per caiguda en altura, esclafament o amputació.

Un 19,1% menys d'accidents laborals i un 13,1% menys de mortals

Aquestes xifres suposen un descens dels accidents de treball del 19,1% en 2020 respecte a 2019. Aquesta caiguda d'accidents es produeix en un context en el qual, a conseqüència de la crisi de la Covid-19, la població activa va descendir un 2,1% fins als 1.834.000 treballadors, i l'índex d'incidència (que relaciona la població exposada amb el nombre d'accidents de treball) va baixar un 17,3%. En el cas dels accidents laborals mortals, la reducció el 2020 respecte a l'any anterior va ser del 13,9%. No obstant això, i malgrat aquestes caigudes, "el 2020 s'han produït més accidents laborals que el 2016, un any d'expansió econòmica", ha assegurat Daniel Patiño des de CCOO PV.

Accidents evitables

Al seu judici, tots aquests accidents eren "perfectament evitables si es complira la Llei de previsió de riscos laborals". En la seua opinió, "s'ha parlat molt de salut en l'últim any, però s'invisibilitza una de les qüestions més importants en el món del treball com és la sinistralitat laboral".

Amb aquesta situació, Patiño ha reivindicat la "derogació immediata" de la reforma laboral de 2012. Des que es aprovar, 509 persones han perdut la vida per accidents de treball i malalties professionals a la Comunitat Valenciana i s'han produït més de 400.000 accidents, ha precisat.

El responsable sindical ho atribueix en gran part al fet que aquesta llei facilita "un sistema de subcontractació que externalitza responsabilitats en empreses cada vegada més xicotetes, amb una precarietat cada vegada més aclaparadora, amb períodes de contractació temporal més curts i amb uns sistemes preventius que no estan integrats en tot el procés productiu".

Les dones pateixen més les malalties professionals

Des del sindicat UGT Marisa Baena ha posat de manifest la "infradeclaració de malalties professionals" que existeix. Majoritàriament, es declaren les provocades per agents físics (soroll, radiacions ionitzants, etc.) i són les dones les que més les pateixen, en un 60%, principalment per danys musculoesquelètics. La majoria en el sector serveis, seguit de la indústria, la construcció i el sector agrari.

No obstant això, la responsable sindical ha denunciat també les malalties causades per agents cancerígens i ha exigit que s'incloguen els agents fitotòxics utilitzats per a preparar productes farmacèutics, i un registre de treballadors exposats. També ha demanat que es tinguen en compte els factors de risc psicosocials.

"Infradeclaració" de la Covid-19 com a accident o malaltia professional

La pandèmia hauria de servir com a "punt d'inflexió" per a millorar en seguretat i salut laboral, ha assenyalat la responsable sindical d'UGT-PV. No obstant això, en el primer any de Covid-19, únicament s'han declarat 166 casos de treballadors sanitaris com a "accidents laborals" a la Comunitat Valenciana, malgrat que, fins al febrer, es van comptabilitzar 9.809 contagiats en aquest àmbit.

Per a Baena, no sols crida l'atenció la diferència entre professionals sanitaris contagiats i la declaració d'aquests com a accident laboral, sinó que a més "cap" es comptabilitza com a "malaltia professional", malgrat que els sindicats van aconseguir que contemplara aquesta possibilitat.

També et pot interessar

stats