Vora 100.000 persones es manifesten a València per a demanar la dimissió de Mazón

És la segona gran mobilització que es fa en poques setmanes per a demanar responsabilitats polítiques al president de la Generalitat

Més de cinquanta entitats cíviques, socials i sindicals han convocat la manifestació d'este 30 de novembre
Més de cinquanta entitats cíviques, socials i sindicals han convocat la manifestació d'este 30 de novembre / Reuters

Vora 100.000 persones s'han manifestat —segons la delegació del govern— este dissabte a València en la segona gran manifestació convocada per a exigir responsabilitats polítiques per la gestió de la DANA al president de la Generalitat, Carlos Mazón. A la mobilització del passat 9 de novembre van assistir un total de 130.000 persones, segons informava la delegació del govern en aquella ocasió.

Amb inici en la plaça de l'Ajuntament i organitzada per més de cinquanta entitats cíviques, socials i sindicals, la mobilització ha recorregut el carrer de les Barques, Poeta Querol, la Pau, ha passat per la plaça de la Reina i ha acabat a la plaça de la Mare de Déu. Milers de persones han eixit dels barris de la ciutat i dels pobles de l'àrea metropolitana per a aplegar-se a la plaça de l'Ajuntament. Tal era la quantitat d'assistents que la marxa ha tingut dificultats per a avançar en uns primers moments.

La protesta esta vegada no ha acabat a la plaça de Manises, als peus del Palau de la Generalitat, com sí que ho va fer la del 9 de novembre, seguint les directrius d'uns informes negatius que aconsellaven evitar finalitzar allà el recorregut per a evitar que "es repetisquen els danys a l'edifici històric".

Durant la marxa, s'han pogut escoltar càntics com "Mazón, dimissió", "El president, a Picassent", "Mazón, assassí", "Mentre Mazón dinava, el poble s'ofegava" o "No són morts, són assassinats". Uns altres manifestants portaven cartells amb un llaç negre en senyal de dol i la foto del president de la Generalitat cap per avall.

"El pitjor episodi de les ignomínies polítiques"

"El dimarts 29 d'octubre va començar el pitjor episodi de la història de les ignomínies polítiques i de les tragèdies humanes del País Valencià". Amb estes paraules ha començat la lectura del manifest a la plaça de la Mare de Déu, després que un dels portaveus enumerara les poblacions afectades i les persones que van perdre la vida a cadascuna d'elles.

Les coportaveus han denunciat la gestió de la catàstrofe per part de la Generalitat, tant abans i durant com després de la crisi, quan "en comptes de protegir la població, s'ha limitat a intentar tapar la negligència". "Condemnem sense pal·liatius el retard inexplicable en l'arribada de les intervencions dels cossos d'emergència a les localitats afectades", han expressat.

A més, també han apuntat cap al govern de l'Estat, al qual retreuen que no pressionara "de manera contundent i immediata el govern valencià davant de la seua inacció".

És per això que han exigit la dimissió del cap del Consell, Carlos Mazón, una alternativa residencial per a les persones afectades, un reforç del transport públic, la prohibició de construcció en zones inundables i de costa, la condonació del deute il·legítim, un augment dels impostos a les rendes altes, i l'accés a les prestacions públiques per a la reconstrucció.

La plataforma d'organitzacions convocants està formada, entre altres, per Acció Cultural del País Valencià, Acció Ecologista-Agró, el sindicat d'estudiants Bloc d'Estudiants Agermanats, CGT, CNT, Comissió Ciutat-Port, CCOO-PV, Koordinadora de Kolectivos del Parke, Lambda, PAH València, Per l'Horta o el sindicat Intersindical Valenciana.

Elx també demana conseqüències polítiques

Vora un miler de persones s'han mobilitzat també este dissabte a la capital del Baix Vinalopó per a demanar la dimissió de Mazón i de tot el Consell. Apunten també a les empreses que van fer treballar els empleats i al govern central, per considerar que ha donat una ajuda insuficient. Quinze col·lectius han sigut els convocants d'esta manifestació, que ha començat i ha acabat a la plaça de Baix.

"Nosaltres donem suport a la convocatòria de València, i per a mostrar el nostre condol per les més de 200 persones que han mort i pels milers de vides truncades per la ineptitud del president de la Generalitat i del Consell", ha declarat Àngels Baró, una de les portaveus de les entitats convocants.

L'hora de l'alerta: 20:11 del 29 d'octubre

Estes dos concentracions es produeixen l'endemà que una trentena de municipis valencians afectats per la DANA, i d'altres en solidaritat, isqueren als carrers en la vesprada en què es complia un mes de la tragèdia per a exigir també la dimissió de Mazón per la "nefasta gestió" durant l'emergència.

En eixes mobilitzacions, els assistents van fer sonar en els telèfons mòbils la mateixa alarma de l'ES Alert de Protecció Civil que el 29 d'octubre va sonar a les 20:11 hores a la població perquè evitara qualsevol tipus de desplaçament a la província de València, quan moltes de les poblacions ja estaven inundades.

En la manifestació d'este dissabte s'ha repetit esta acció simbòlica a les 20:11 hores, quan part dels assistents han alçat els seus mòbils a la plaça de la Mare de Déu i han reproduït l'alarma que va sonar als dispositius de milers de persones el 29 d'octubre de 2024, una jornada que la societat valenciana mai oblidarà.

També et pot interessar

stats