Una plataforma suspén la Comunitat Valenciana en l'aplicació del pacte europeu contra la violència masclista

Malgrat els avanços promoguts pel govern valencià, CEDAW denuncia "la falta de dotació pressupostària i la precarietat laboral".

Participants de la II Trobada Estatal de la Plataforma CEDAW Ombra, en una imatge d'arxiu
Participants de la II Trobada Estatal de la Plataforma CEDAW Ombra, en una imatge d'arxiu / CEDAW

Amb les dades sobre violència de gènere a la Comunitat Valenciana damunt de la taula, la plataforma CEDAW reclama passar del me too en les xarxes a un canvi social autèntic. Per això, en l’últim informe ha exigit la implantació "urgent" de polítiques públiques que complisquen el conveni d'Istanbul signat el 2014.

Aquest conveni va reunir, ja fa quatre anys, els membres del Consell d'Europa per a posar fi a la violència contra les dones i la violència domèstica. Espanya és un dels 47 països que s'han compromés a implantar mesures contra aquesta xacra social que hauran de presentar al febrer davant del grup d'expertes del Consell d’Europa conegut com a Grevio.

A territori valencià, malgrat els avanços aconseguits amb el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, la xarxa d'agents d'igualtat de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives o la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, entre altres, CEDAW denuncia "la falta de dotació pressupostària suficient, la falta de recursos personals especialitzats i la precarietat laboral".

En un comunicat fet públic dimarts, uns dies abans de commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest 25 de novembre, l'organització valenciana critica l'incompliment de la majoria de les propostes del pacte promogut per la Generalitat i insta "l'urgent activació del conveni internacional".

Amb aquesta finalitat, s'hauria posar fi a algunes xifres, com ara la taxa de cobertura de places als centres d'acolliment per a dones amb ordes de protecció que, amb un 3,4%, és la més baixa de tot l'estat espanyol. També es destaca que només al 23% de les denúncies se'ls concedeix una orde de protecció –de les 19.431 denúncies a la Comunitat Valenciana, només 4.617 van rebre aquesta mesura de seguretat–. No obstant això, l'Informe Ombra reconeix avanços com el de l'àmbit judicial, en què la Conselleria de Justícia ha promogut nombrosa formació destinada al personal que interacciona amb les dones víctimes de la violència de gènere.

Així, més de 100 ONG feministes signants de l'Informe Ombra reivindiquen l'ampliació del concepte de violència de gènere més enllà de la parella, l'establiment d'indicadors objectius per al seguiment del pacte valencià i una "coordinació real" entre les diferents administracions. També, entre altres, l'elaboració d'una llei paraigua que englobe totes les violències contra la dona i que arreplega el conveni d'Istanbul, com les violències sexuals, la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat o la tracta de persones amb finalitats d'explotació sexual.

També et pot interessar

stats