Una microalga, darrere de la taca negra que ha mantingut tancades més d'un dia diverses platges de l'Horta Nord

Torna a permetre's el bany en el litoral de la Pobla de Farnals, el Puig i Puçol després de constatar que la proliferació d'aquesta alga és inofensiva per a l'ésser humà

La platja del Puig des de l'aire, aquest dilluns
La platja del Puig de Santa Maria des de l'aire, aquest dilluns / ASG Drones

Resolt el misteri de la taca obscura que va aparéixer aquest diumenge en el litoral de l'Horta Nord i que ha obligat a tancar al bany durant més d'un dia platges en fins a tres municipis. Els primers resultats de les proves microscòpiques dutes a terme per la Conselleria de Transició Ecològica en les aigües de les platges afectades —a Puçol, el Puig de Santa Maria i la Pobla de Farnals— han identificat una microalga com a responsable, segons fonts del departament liderat per Mireia Mollà. L'aparició de la taca, apunta l'informe preliminar, s'explica "amb molta seguretat" per la proliferació massiva d'una microalga de la classe Rhaphidophyceae, inofensiva per a l'ésser humà. Era la hipòtesi que havia sonat amb més força en les últimes hores. 

Després de constatar que aquest organisme no comporta cap efecte tòxic per a la salut, han tornart a reobrir les platges on s'havia prohibit preventivament el bany. Tant al Puig de Santa Maria, on es va formar originalment la taca, com a la Pobla de Farnals i a Puçol ja oneja la bandera groga en substitució de la roja, segons ha confirmat À Punt NTC de fonts dels mateixos municipis. A més, les mostres que ha pres el personal tècnic de Transició Ecològica aquest mateix dilluns ja evidencia una "notable" disminució de la concentració de les microalgues a la zona. 

L'estudi de la Conselleria apunta que aquest fenomen ja s'ha donat en "nombroses ocasions" en zones de la costa de Cullera, Tavernes i Xeraco. "També durant períodes estivals en anys anteriors, s'han detectat proliferacions en zones de la costa catalana i altres zones de la costa valenciana", afig.

La taca es va detectar per primera vegada el diumenge després de les tretze hores en la platja del Puig de Santa Maria, moment en el qual socorristes i policies locals van iniciar un desallotjament preventiu. En total, van evacuar vora dos mil banyistes en a penes vint minuts. Alguns dels banyistes que estaven a la zona i havien estat en contacte amb l'aigua van experimentar erupcions i picors a la pell, segons explicava Francesc Cabrera, coordinador d'auxiliars de les platges del Puig de Santa Maria.

Posteriorment, la taca s'hi va anar estenent, moguda pel vent. Primer cap al sud, a la platja de la Pobla de Farnals, que va haver de tancar-se al bany poc més tard, i després cap al nord, a la de Puçol, que va ser clausurada cap a les quatre de la vesprada. Salvament Marítim va enviar una embarcació a la zona per a prendre mostres i va descartar des del primer moment que es tractara d'un vessament d'hidrocarburs.

També et pot interessar

stats