Una histèria col·lectiva 'injustificada'

En 'La qüestió' d'aquest divendres s'ha analitzat l'actual alerta pel coronavirus i s'ha parlat de la degradació de les condicions laborals.

Una histèria col·lectiva \'injustificada\'
Una histèria col·lectiva 'injustificada'

En 'La Qüestió' d'aquest divendres s'ha parlat de pors: Por de perdre el lloc de treball i por que augmenten els contagis per coronavirus. En aquesta línia, el programa d'aquesta setmana ha presentat els seus continguts en dos blocs. En el primer s'han donat les últimes xifres de contagis per coronavirus a la Comunitat Valenciana. I en el segon, a partir dels canvis de la reforma laboral de Rajoy, hem fet una radiografia de l'actual mercat laboral.

El programa ha començat amb una entrevista a Herme Vanaclocha, subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat. Amb ella hem analitzat l'actual expansió del virus a la Comunitat Valenciana i hem sabut què s'està fent des de l'administració per a contindre el virus. També hem informat dels últims casos detectats a casa nostra. L'últim, el d’un contacte del periodista que va donar positiu el dijous passat. Es va confirmar només unes hores abans que començara el programa. La doctora Vanaclocha ha reiterat que en aquests moments no hi ha motius per a cancel·lar actes públics que registren una assistència massiva, com les Falles o la Magdalena, i ha aclarit que no hi ha riscos, per exemple, si es reben paquets de la Xina.

A través d'infografies i d’altres mostres visuals de l'estat de propagació del virus, els periodistes convidats al programa han pogut avaluar la situació d'alerta sanitària mundial. Altres experts de l'àmbit sanitari també han analitzat la situació del Covid-19. Per una banda, hem parlat amb Ildefonso Hernández, epidemiòleg i exdirector general de Salut Pública del govern espanyol. Des del programa vam parlar amb ell fa un mes i va transmetre que no hi havia motius per a l'alarma, així que li vam demanar que actualitzara la seua opinió. Hernández ha aclarit que, personalment, encara continua fent-li més por l'extrema dreta que el coronavirus i que, en general, la resposta del sistema sanitari està sent bona. Per la seua banda, el coordinador del Servei d'Epidemiologia Molecular (Fisabio), Fernando González, ha comentat que la histèria col·lectiva pel Covid-19 no està justificada, i que es deu a la difusió d'informació incorrecta a través de les xarxes socials.

Per a complementar els testimonis sobre l'expansió del virus, han participat en el programa dos estudiants valencians que van decidir anar d'Erasmus a Itàlia, però una se’n va tornar a causa de la propagació de la malaltia en eixe país. Els estudiants han compartit la seua experiència personal i han relatat com van viure la situació d'alerta durant l’estada a Itàlia.

Una reforma laboral que ha restat poder als treballadors

A partir de la modificació de la reforma laboral impulsada per l'expresident Mariano Rajoy, La qüestió ha decidit parlar de quina és la situació actual del mercat laboral. Per això, hem convidat al programa treballadors de diversos sectors que han compartit les seues experiències. En la majoria de casos, els testimonis revelaven que molts treballadors fan la faena en condicions qüestionables. Per entendre aquest empitjorament de la situació, en una entrevista amb Amparo Esteve, professora experta en Dret Laboral, s'ha parlat de com els empleats, a causa d'aquesta reforma, han perdut poder a l’hora de negociar les seues condicions laborals amb els empresaris. També hem parlat amb la professora sobre les noves mesures de regulació, com el registre obligatori de la jornada laboral i l'actual tendència a contractar temporalment els treballadors.

Però encara hi ha moltes preguntes per respondre. Arribarem a equiparar-nos amb els models de jornada laboral que predominen a la resta d’Europa? S'està complint per part d'empreses i treballadors el registre obligatori de la jornada laboral? Són qüestions que vam fer a Héctor Illueca, director general de la Inspecció de Treball. Illueca ha exposat quines són les principals vulneracions dels drets laborals, i també ha comentat on està posant el focus l'administració per a combatre la precarietat. Al llarg de les seues intervencions, Illueca ha volgut aclarir que molta gent té por perquè s'han desequilibrat molt les relacions de treball.

En el programa d'aquesta setmana han participat els periodistes Pilar Tamayo, Salva Almenar, Alejandra de la Fuente i Carlos Flores, que han comentat tots els continguts que s'hi han tractat.

També et pot interessar

stats