Una convocatòria extraordinària, més temari i penalització per les faltes: les claus de la PAU
Vora 24.000 estudiants valencians s’enfronten, a partir de dimarts 3 de juny, als exàmens de la selectivitat
Vora 24.000 estudiants valencians s’enfrontaran, des de dimarts, a les proves d’accés a la universitat (PAU). La coneguda com a selectivitat contempla enguany una convocatòria extraordinària, pensada per a l’alumnat afectat per la dana, i recupera el volum de temari habitual després de l’excepcionalitat de la pandèmia. També arriben novetats als exàmens, per exemple, les faltes d’ortografia poden restar fins a dos punts per prova.
Davant d'estes novetats, i els dubtes que poden sorgir entre l’alumnat, repassem els principals aspectes que marcaran les nou jornades d’exàmens de juny i juliol, determinats en molts casos per a acabar estudiant en la universitat el que veritablement desitgen.
Quants aspirants hi ha?
Enguany hi ha 23.774 estudiants inscrits en les proves, la qual cosa suposa un descens de quasi un 2% respecte a l’any passat, segons les dades facilitades per la Secretaria Autonòmica d’Universitats. La majoria dels aspirants, el 58,5%, són dones.
Quantes convocatòries hi ha?
Enguany hi haurà tres convocatòries de la selectivitat. La més matinera serà la convocada des de dimarts, 3 de juny, fins dijous. Es tracta de la convocatòria ordinària. Posteriorment, a principis de juliol (de l’1 al 3), hi haurà una altra pensada per a l’alumnat dels vora cent centres educatius afectats per les riuades del 29 d’octubre o bé aquells estudiants que, sense estar matriculats en estos centres, hagen tingut problemes derivats de la dana.
Finalment, hi haurà una tercera convocatòria del 22 al 24 de juliol. Es tracta d’una convocatòria extraordinària per a l’alumnat que s’haja presentat a la prova de l'1, 2 i 3 de juliol.
Quant dura cada prova?
Tots els exàmens tenen una durada de 90 minuts. S’ha establit un descans de 45 minuts entre cadascun. Tots els exercicis de les matèries troncals seran al matí. La selectivitat del 2025 començarà dimarts, a les 9:30 hores, amb l’exercici de castellà.
Què és obligatori i opcional?
En el bloc obligatori, és a dir, el que ha de fer tot el món al marge de la branca de batxillerat que haja estudiat, hi ha cinc matèries: castellà, valencià, història d'Espanya o filosofia (cal triar), llengua estrangera (normalment anglés) i s’afig la modalitat específica de cada branca de Batxillerat.
Pel que fa a estes últimes assignatures, en la modalitat de ciències pot ser matemàtiques o matemàtiques aplicades a les ciències socials; en humanitats i ciències socials es tria entre llatí o matemàtiques aplicades a les ciències socials i en el batxillerat general tindran ciències generals. Pel que fa a les vies artístiques, en la d'arts plàstiques, imatge i disseny han d'examinar-se de dibuix artístic i en la de música i arts escèniques els tocarà arts escèniques o anàlisi musical.
A més, hi ha una altra fase voluntària en què l'alumnat pot presentar-se a un màxim de tres assignatures, o quatre si una és un idioma estranger.
Idioma estranger opcional
Pel que fa a l’idioma estranger de la part obligatòria, l’estudiant podrà escollir en quin idioma fa l’examen, és a dir, no ha de ser el mateix idioma que haja cursat en segon de batxillerat. A més, podrà escollir una segona llengua estrangera en la fase voluntària.
Quin temari entra?
Els participants han estudiat enguany de nou, i després de diverses convocatòries amb l’excepcionalitat de la pandèmia, tot el temari sencer de segon de batxillerat. D’esta manera es posa fi a l’optativitat que hi havia en les últimes convocatòries de la selectivitat.
Casos pràctics
La PAU d’enguany introduirà l’aplicació pràctica del coneixement, per això les preguntes no només tindrà qüestions apreses per memorització. L’alumnat es trobarà amb preguntes referides als casos pràctics, als quals hauran d’aplicar les habilitats i els coneixements adquirits. Estes preguntes suposaran el 25% de les preguntes.
Les faltes d’ortografia descomptaran
L'alumnat que tinga faltes d’ortografia, de lèxic, així com incoherències de cohesió o gramaticals pot perdre fins a un 10% de la qualificació. Segons este nou criteri de correcció, es pot penalitzar fins a un punt dels exàmens de les assignatures que requerisquen redacció, encara que poden ser fins a dos punts en el cas de la prova de llengua i literatura tant en castellà com en valencià.
Quan se sabran les notes?
Les notes dels exàmens es publicaran el 13 de juny, a patir de les 13 hores, mentre que el període de revisió serà del 16 al 18 de juny, fins a les 14 hores. Les notes definitives es publicaran el 20 de juny.