Una campanya per a detectar cibercrims

El Centre de Seguretat TIC posa a disposició dels ciutadans informació i cursos per a conscienciar dels perills d'internet.

Una campanya per a detectar cibercrims
Una campanya per a detectar cibercrims

La Generalitat, a través de l'organisme de referència en ciberseguretat de la Comunitat Valenciana, el Centre de Seguretat TIC, posa en marxa una campanya per a formar els ciutadans i evitar que siguen víctimes dels ciberdelinqüents. ‘Històries per a no dormir’ és el nom de la iniciativa que pretén conscienciar adults i menuts dels perills d'internet. 

A través d'històries reals que resulten familiars, bé perquè les hauran viscudes o bé perquè coneixen algú a qui li hagen passat, se'ls explica què fer per a no picar i ser víctima dels ciberdelinqüents. Coneixeran de quina manera actuen els ciberdelinqüents a l’hora d’estafar les persones a través de delictes com el grooming (quan algú menteix i es fa passar per una altra persona per a guanyar-se la confiança d’un menor), el phishing (quan et furten diners del banc), la suplantació d'identitat, els perills del wifi públic o la sextorsió, entre altres. 

Pensem que això no ens passarà a nosaltres. I ens passa

Segons el director general de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, José Manuel García Duarte, les persones són la baula més dèbil en internet. Preguntat sobre si l'usuari d'internet és conscient o no dels perills als quals s'exposa en el seu dia a dia quan fa ús de la tecnologia la resposta és "sí i no". "Hi ha un bombardeig constant d'informació que ens diuen que aquestes amenaces són possibles. Però la ciutadania és excessivament permissiva perquè sap que el problema està ahí. Sempre pensem que no ens passarà a nosaltres, assenyala García Duarte. 

És per això que aquesta campanya, que es fa durant tot l'any, vol donar a conéixer els cibercrims a través d'històries reals i quotidianes. Els interessats aprendran perquè miren en el compte bancari i se n'adonen que durant temps han estat llevant-li xicotetes quantitats de diners. O com saber que eixa persona amb qui el seu fill parla habitualment a través d'un videojoc no és la persona que diu ser i que té altres intencions. També per què no s'han de creure totes les notícies que lligen en el Facebook. 

Informació i cursos

La campanya està disponible en l'enllaç www.dgtic.gva.es, on trobaran informació i cursos en línea de formació en seguretat digital. 

També et pot interessar

stats