Més que una app per a protegir-se dels perills del sol

L'aplicació Sunquiet avalua perills i beneficis i ofereix les millors opcions per a prendre el sol tot l'any.

Detall de l'app Sunquiet
Detall de l'app Sunquiet / Javier Giner

L'aplicació per a dispositius mòbils Sunquiet, presentada aquest dijous a València, té com a novetat que va més enllà del fet de mesurar el perill de prendre el sol. També valora els beneficis que la radiació solar té sobre el cos. Sobretot, indica la duració exacta d'exposició solar que necessitem per a sintetitzar cada dia la vitamina D, fonamental per als ossos.

Aquesta app gratuïta ha sigut dissenyada per les empreses valencianes El Meu Nebot i Yeeply Mobile.  Innovación Social y Tecnológica s'encarrega de donar-li el suport web i la validació ha vingut de la mà dels experts de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO).

Els metges Eduardo Nagore, cap clínic de Dermatologia de l'IVO, i el cap del servei, Carlos Guillén, han aportat totes les millores des del punt de vista pràctic. Nagore explica com es pot fer servir per a aprofitar els beneficis del sol en el cos humà: "La font fonamental de vitamina D és el sol. La sobreprotecció fa que estem veient persones que tenen falta d'eixa vitamina, que és fonamental per al metabolisme dels ossos". L'aplicació permet determinar quina és l'exposició més adient per a cadascú, "una exposició curta i controlada", explica el doctor Nagore, però "suficient per a cobrir les necessitats de sol diàries".  

L'usuari registra el seu perfil i l'aplicació li ofereix les millors opcions per a una exposició solar segura basant-se en el tipus de pell, el color dels ulls i altres característiques individuals. A més, disposa de geolocalització per poder fer-la servir des de qualsevol lloc del món. L'app calcula, fins i tot segons com vas vestit, la quantitat d'exposició solar justa per evitar que siga perjudicial. 

El metge Carlos Guillén assenyala que la principal recomanació per a la població és evitar les cremades de sol. Per tant, aplicacions com aquestes individualitzen cada usuari ja que no és el mateix una persona amb els ulls clars que una altra molt morena; per a cada persona, identifica el risc. També para atenció en la geolocalització: "No és el mateix el sol d'ací que el d'Estocolm", afirma Guillén.   

Pel que fa als casos de càncer de pell a la Comunitat Valenciana, segons el doctor, "hi ha una bona notícia, perquè hi veiem els mateixos o més casos de càncer, però són més tractables i curables perquè la gent està més conscienciada d'anar al metge quan una piga canvia de color o sagna". "El càncer que veiem està en fases més incipients i els tractaments són més efectius perquè no ha arribat a fer metàstasis", conclou aquest expert en càncer de pell. 

També et pot interessar

stats